Historisk arkiv

Landbruk: Østfold vil øke dyrkingen av erter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Fylkesmannen i Østfold har tatt initiativet til å øke dyrkingen av proteinvekster i Østfold. Erter har det største vekstpotensialet.

Landbruk: Østfold vil øke dyrkingen av erter

Landbruk: Fylkesmannen i Østfold har tatt initiativet til å øke dyrkingen av proteinvekster i Østfold. Erter har det største vekstpotensialet og det er iflg. kraftfòrprodusentene et marked for 120-130 000 dekar for denne veksten.

Fylkesmannen i Østfold tok i vinter initiativet til å se på mulighetene for økt proteindyrking på Østlandet. Sammen med Fylkesmennene i Akershus og Vestfold, bondelagene, forsøksringene og kraftfòrprodusentene er det laget en plan for å øke proteinproduksjonen i den aktuelle regionen. De 3 fylkene har en dominerende kornproduksjon på 75 til 85 % av dyrket areal som gjør det nødvendig å se seg om etter flere bein å stå på. Samtidig representerer området de beste arealene i landet for nye kravfulle vekster.

Bioforsk meldte tidligere i måneden at med utgangspunkt i kraftfôrindustriens behov kan ertedyrkingen mangedobles. Erter kan benyttes som proteinkilde i kraftfôr, og kan erstatte importert soyaprotein. Bioforsk mener det er areal til å dyrke mye mer enn det vi gjør i dag.

Erter en av de viktigste belgvekstene som kan benyttes som proteinkilde i kraftfôr, og kan erstatte importert soyaprotein. For 100 år siden dyrket vi erter på rundt 50.000 dekar i Norge. Fram mot krigen ble arealet redusert til 10.000 dekar, og i de siste tiårene har denne dyrkingen vært minimal.

Har du spørsmål om å produserer protein kan du kontakte forsøksringene eller fylkesmennenes landbruksavdelinger.