Historisk arkiv

Landbruksarealer: Usikre tall i KOSTRA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruksarealer: Kommunene har for første gang rapportert på landbruksområdet samlet via KOSTRA. Tallene er imidlertid mer usikre enn tidligere, viser en rapport Statens landbruksforvaltning har utarbeidet på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Landbruksarealer: Usikre tall i KOSTRA

Landbruksarealer: Kommunene har for første gang rapportert på landbruksområdet samlet via KOSTRA. Tallene er imidlertid mer usikre enn tidligere viser en rapport Statens landbruksforvaltning (SLF) har utarbeidet på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Hele 196 av 433 kommuner har latt være å fylle ut spørsmål om omdisponert areal etter plan- og bygningsloven.

Dyrka mark
Det er særlig tall for avgang av dyrka og dyrkbar mark etter plan- og bygningsloven som er avvikende. Analyse av tallene viser stor sannsynlighet for under- og feilrapportering. Det kan derfor ikke trekkes klare konklusjoner ut av tallene for 2005 på dette området. Tall for jordlov, konsesjonslov og odelslov har større sikkerhet og kan brukes i tidsserier med tidligere års rapporteringer.

Prioritert område
Tallene vil bli enklere å tolke når det er samlet inn data over flere år og man kan følge utviklingen i et sammenlignbart materiale over tid. Imidlertid forutsetter det vesentlig bedre kvalitet på data om plan- og bygningsloven.

SLF vil prioritere dette området framover for å få et godt grunnlag for vurdering av om de politiske målene nås og for å utvikle virkemidlene på området.

KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering) er et nasjonalt informasjonssystem som gir informasjon om kommunal og fylkeskommunal virksomhet. KOSTRA ble etablert i 2000 etter tre års prøvedrift. Landbruket kom først med i 2005 og har fra da av lagt ned egen sektorvis rapportering. KOSTRA-tall samles inn og presenteres av Statistisk sentralbyrå.

Landbruksarealer: Kommunene har for første gang rapportert på landbruksområdet samlet via KOSTRA.


06.12.06