Historisk arkiv

Mat: Bedre sporbarhet av mat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Regjeringen vil ha et bedre system for sporing av mat. Innen 2010 skal det være på plass et system som myndighetene og alle berørte aktører kan bruke.

Mat: Bedre sporbarhet av mat

Mat: Regjeringen vil ha et bedre system for sporing av mat. Innen 2010 skal det være på plass et system som myndighetene og alle berørte aktører kan bruke.

Nasjonal dugnad
- Erfaringene, både fra E-colisaken vi har hatt nå i vår, og tidligere saker både her i landet og i andre land, viser at vi må ha bedre systemer for matsporing. Forbrukernes rett til trygg mat må ivaretas, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. - Nå starter en større nasjonal dugnad mellom myndigheter og berørte aktører for å bygge opp et velfungerende system som alle kan bruke, sier landbruks- og matministeren. Han poengterer at det ikke er ett statlig system det er behov for. - Mange miljøer, bransjer og aktører har hver for seg systemer for sporbarhet av matvarer, men det mangler samkjøring. Det skal vi nå få på plass, sier Riis-Johansen.

E-sporing
I en rapport som ble fremlagt for Landbruks- og matministeren i dag, har en arbeidsgruppe bestående av matdepartementene (Landbruks- og matdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet), Mattilsynet og flere næringsorganisasjoner vurdert hvilke prinsipielle utfordringer etablering av et egnet system for sporing på matområdet innebærer. Ut fra dette foreslås det igangsatt

Mat: Diverse matprodukter. Foto: LMD
Mat: Bedre sporbarhet av mat.
Foto: LMD

et rammeprosjekt kalt ”E-sporing”, for gradvis utbygging av en nasjonal, elektronisk infrastruktur for utveksling av kritisk informasjon i matkjeden.

Systemet skal i første omgang omfatte landbasert matproduksjon og omsetning. Det vil senere bli tatt stilling til om sjømat også skal inngå.

Operativt i 2010
Gjennomføringen av rammeprosjektet, som foreslås iverksatt umiddelbart, vil bygge på det samarbeidet som nå er etablert mellom de aktuelle aktørene. Rammeprosjektet er planlagt å vare ut året. Det er lagt inn fire milepæler for avrapportering.

Rammeprosjektet skal munne ut i konkrete tiltak som oppstart på utbyggingen av en nasjonal infrastruktur for utveksling av matkjedeinformasjon. Ambisjonen er at systemet skal være fullt operativt i 2010.

Mat: Regjeringen vil ha et bedre system for sporing av mat. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen fikk i dag presentert en plan som skal bedre matsporingen.


28.04.06