Historisk arkiv

Mat: Ganefart 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Arne Brimi synes Ganefart 2006 er et flott tiltak. – Og tipsene strømmer inn. Du kan foreslå kandidater på www.Ganefart2006.no, eller sende SMS til Ganefart 2252.

Mat: Ganefart 2006

Mat: Arne Brimi synes Ganefart 2006 er et flott tiltak. – Og tipsene strømmer inn. Du kan foreslå kandidater på www.Ganefart2006.no, eller sende SMS til Ganefart 2252. Ganefart 2006 skal kåre beste spisested langs veien. Det blir lagt særlig vekt på steder som bruker lokal mattradisjon ogråvarer.

- Tenk om Ganefart kan være med på å få dyrket frem det særegne i vår matkultur. Vi har så mye å tilby. Vi trenger slett ikke bare være en billig kopi av det europeiske kjøkken, sier Arne Brimi til Landbruks- og matdepartementets nettsider.

Mat er viktig del av vår kulturarv
Brimi håper også at det skal bli større konkurranse mellom de gode spisesteder i Norge slik at kjøkkensjefer og eiere har noe å strekke seg etter. - Det er flere som trenger å få økt bevissthet om hva norsk matkultur innebærer. Ikke bare gjestene, men også kjøkkensjefer. Økt kunnskap om hva vi faktisk har av gode råvarer, hvordan vi kan dyrke disse frem og hvordan vi kan sammensette ingredienser til et smakfullt måltid er viktig. Mat er viktig del av vår kulturarv sier Brimi med ettertrykk.

Ikke høy snobbefaktor
- God norsk mat trenger på ingen måte å ha en høy snobbefaktor. Det er mye god real norsk mat som kan tilbys på enklere steder, påpeker Arne Brimi. - Ganefart konkurransen bør ha mulighet til å kunne vokse seg inn i fremtiden!

Brimi liker også godt at det skal være mulig for spisesteder med planer om forbedringer å komme frem. - Det gir tanker om at konkurransen ikke bare er et stunt, men noe som viser at myndighetene faktisk vil hjelpe engasjerte matkulturarbeidere fremover, sier han.

Tipsene strømmer inn
Vi tillater oss å gjengi forslaget som er kommet fra en turbuss-sjåfør:

”Som farende fant og turbussjåfør, besøker jeg både store og små spisesteder over det ganske land. Det finnes så utrolig mange koselige steder med lokale mattradisjoner og fin presentasjon og servering, f.eks. Skottgården på Brekken mellom Røros og Vauldalen.

Men den "gammalmaten" som serveres der går ikke hjem hos alle, sjøl om jeg personlig kjøper med meg Surpølse hver en gang jeg er i Røros- området!!!

Det kunne vært fristende å foreslå mange steder i denne kåringen, og siden jeg er fra Volda, burde jeg f.eks. foreslått Petrines Gjestgiveri i Norddal på Sunnmøre - eminent matsted!

Likevel velger jeg å foreslå et sted som har gitt meg en av de største overraskelsene når det gjelder servering av mine busspassasjerer og meg:

VERTSHUSET VÅGEN på Frosta, ved rv. 758 fra Åsen mot Frosta sentrum og Tautra.Koldttallerken (tallerkenrett også til stor gruppe - ikke koldtbord) med lokale råvarer fra Frosta - som jo blir kalt for Trøndelags kjøkkenhage!

Måltidet var en opplevelse av de sjeldne; kjøtt, sjømat, frukt og grønnsaker fra lokale leverandører, anrettet på en aldeles delikat måte. (Flere av mine passasjerer tok faktisk bilde av tallerkenen før de begynte å spise.) Smakfulle og særdeles rikelige porsjoner, og et meget hyggelig vertskap!

Selve huset der vertshuset ligger, er hverken spesielt historisk eller arkitektonisk bemerkelsesverdig, og det er kanskje noe av grunnen til at måltidet overrasket så positivt. Jeg hadde ikke besøkt Vertshuset Vågen tidligere, heller ikke senere - men det blir garantert besøk ved neste anledning på Frosta. Jeg ble anbefalt å bruke stedet gjennom hotellkjeden vi har brukt ved mange anledninger i Trøndelag - Midt-Norge-hotellene. Tror Vertshuset Vågen er tilknyttet denne lille kjeden.

Lykke til med et fint tiltak!”

Beste spisested langs veien
Ganefart 2006 skal kåre beste spisested langs veien i Norge. Det blir særlig lagt vekt på steder som bruker lokal mattradisjon og råvarer, og som har et trivelig vertskap. Kort sagt et sted som gir en spesiell matopplevelse som frister til gjenvisitt. NRK- reiseradioen vil sende innslag om konkurransen i fredagsekstra hver uke fram til 18. august. Alle inviteres til å nominere kandidater på

www.Ganefart2006.no, eller sende SMS til Ganefart 2252.

Mat: Arne Brimi synes ganefart 2006 er et flott tiltak. – Og tipsene strømmer inn. Du kan foreslå kandidater på www.Ganefart2006.no, eller sende SMS til Ganefart 2252.