Historisk arkiv

Mat: Gratis frukt og grønt i Asker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Skolematprosjektet ved Vollen skole i Asker er nå i gang som en del av Landbruks- og matdepartementets satsning på sunn mat, inkl. frukt og grønt, til barn og unge.

Mat: Gratis frukt og grønt i Asker

Mat: Skolematprosjektet ved Vollen skole i Asker er nå i gang som en del av Landbruks- og matdepartementets satsning på sunn mat, inkl. frukt og grønt, til barn og unge.
 

”Dette er en positiv start for skolen. Frukt- og grøntspisingen blir daglig en ekstra hyggestund for lærere og elever”, sier inspektør Hilde Koppang.

De to første ukene etter skolestart vil Vollen skole ha FRUKT OG GRØNT i fokus. Alle elevene vil få økologisk frukt og grønt hver dag, og temaet vil bli tatt inn i timer og ulike aktiviteter. Videre vil de få tilbud om gratis frukt/grønt ved kjøp av matpakkeabonnement i høst. Kolonihagen leverer produktene, som mye kommer fra lokale produsenter i distriktet.

Slogans og rap-dikt
Grønn oppstart organiseres av skolen. Elevene får både frukt og grønt, og deltar selv i oppkutting og utdeling. Kunnskap om frukt og grønt tas inn i timene, og elevenes preferanser vil bli kartlagt. Det blir også arrangert konkurranser om slogans, rap/dikt og oppskrifter med frukt og grønt. Premier for gode bidrag!

 

Mat, Smøring av nistemat, Foto: LMD
Mat: Skolebarn smører nistemat. Foto: LMD

Grønn oppstart er en del av matpakkeprosjektet som elevene allerede har erfaring med. Dette innebærer at elevene kan abonnere på lunsj daglig. Maten er tuftet på kvalitet, kortreist mat og en god opplevelse. Fersk brødmat hver dag har gitt god respons, og lærere synes ordningen er overkommelig i en ellers travel skoledag.

Det er kokkene Arne Brimi og Tom-Victor Gausdal som legger grunnlaget for verdier og matfilosofi knyttet til prosjektet, i tillegg til praktisk samarbeid om utviklingen av Matpakketilbudet. Maten blir produsert, pakket og levert av Vekst-bedriften Asker Produkt.

Viderefører erfaringer
Prosjektet er fulgt opp av studenter og lærere ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap i Ås, i forhold til ernæringsinnhold. De konkluderer med at MATPAKKEN fra Asker Produkt er et kjempegodt tilbud. Asker kommune har vist stor interesse for prosjektet, og ønsker å videreføre erfaringene.

I rapporten om ”Skolemåltidet i grunnskolen”, som ble overlevert til kunnskapsminister Øystein Djupedal før sommeren, beskrives og vurderes matpakketilbudet fra Asker Produkt til elever ved Vollen skole.

Mulighetene har gitt seg, etter at matpakkeprosjektet ved skolen har fått midler til økologisk frukt og grønt fra Landbruks- og matdepartementet. Prosjektet er et av departementets 22 satsnings-prosjekter i år på sunn mat, inkl. frukt og grønt, til barn og unge.

Satsningen og prosjektene har følgende formål:

  • økt forbruk av sunn mat, inkl. frukt og grønt, i målgruppen
  • økt bruk av lokal og økologisk mat
  • økt kunnskap om mat og matglede

De 22 prosjektene er spredt over hele landet.

Prosjektene favner om ulike måter å skape økt matglede og sunnere matvaner for barn og unge i skoler og barnehager. Målet er å sette fokus på, og øke forbruket av, sunn mat blant barn og unge, øke forbruket av frukt og grønt, lokal mat, økologisk mat.

Eksempler
Grønt i skulen i Hordaland (20 skoler og 5 barnehager har kontakt med 20 gardbrukere), Matglede og matmangfald i skulen i Møre og Romsdal (fysisk aktivitet og måltider på skolen, vekt på økologisk mat), Skolehagen – økologisk mat i Østfold osv. Se vedlegg for mer utfyllende informasjon.

Vi har en viktig jobb å gjøre jfr. resultater fra Prosjektet Pro Children, der Norge, ved Universitetet i Oslo, har samarbeidet med ni Europeiske land, har i 2002-2006 tatt for seg undersøkelser av kostholdsvaner i forhold til forbruk av frukt og grønnsaker hos barn i 10-12 års-alderen.

Resultatene viser at barn fra alle de aktuelle landene spiser mindre frukt og grønnsaker enn hva WHO anbefaler.

Norske barn kommer (i 2003) relativt dårlig ut når det gjelder forbruk av grønnsaker (bare Spania og Island lå lavere).