Historisk arkiv

Mat: Kommersiell siderproduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Med støtte fra blant annet Innovasjon Norge og Bioforsk har flere fruktdyrkere i Hardanger investert i produksjonsutstyr og startet opp kommersiell produksjon av eplejuice og -sider.

Mat: Kommersiell siderproduksjon

Mat: Med støtte fra blant annet Innovasjon Norge og Bioforsk Vest Ullensvang har flere fruktdyrkere i Hardanger investert i produksjonsutstyr og startet opp kommersiell produksjon av eplejuice og -sider. Bioforsk Vest Ullensvang er en også viktig bidragsyter i satsingen.
 

Mat med tradisjoner
Det er stadig sterkere fokus på tradisjonsmat og lokal næringsutvikling knyttet til turisme. Etterspørselen etter sider har økt og dette har blåst nytt liv i en lokal tradisjon som er mer enn hundre år gammel i Hardanger. Hardanger Siderprodusentlag har sammen med Bioforsk Vest Ullensvang tatt initiativ til å utvikle Hardangersider til et regionalt varemerke. På sikt vil prosjektet omfatte både kvalitetssikring, kompetansebygging og produktutvikling. I dag er det fire gardsbedrifter som har produksjonstillatelse for eplesider. De som har kommet lengst har en produksjon på cirka 1000 flasker i tillegg til produksjon av eplejuice eller eplemost.

Mat: I Hardanger er fruktdyrkere i gang med kommersiell produksjon av eplejuice og -sider for første gang siden 1926.