Historisk arkiv

Mat: Liten knoll - stor rolle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Nå er tiden inne for potetens renessanse. Trenden er klar: Kvaliteten på potetene utvikler seg til stadig å bli bedre og sortsutvalget er stort. Det ligger nå til rette for at poteten igjen skal få en sentral rolle på vårt matbord.

Mat: Liten knoll - stor rolle

Mat: Nå er tiden inne for potetens renessanse. Trenden er klar: Kvaliteten på potetene utvikler seg til stadig å bli bedre og sortsutvalget er stort. Det ligger nå til rette for at poteten igjen skal få en sentral rolle på vårt matbord.

Det produseres 236 millioner kilo matpoteter årlig i Norge. Dette tilsvarer 12 000 trailere fullastet med poteter! Poteten er nå en av de viktigste grønnsakene i både Europa og Amerika.

Potet tilhører botanisk sett søtvierfamilien og stammer fra de værharde Andesfjellene i Sør- Amerika. Urfolket som bodde i området begynte å dyrke og spise grønnsaken, trolig rundt 3 000 år f.Kr. Poteten har en lang og spennende historie bak seg, og den har hatt stor betydning for mange generasjoner før en av dens etterkommere i dag ligger på din tallerken.

Mat, Poteter, Foto: LMD
Mat: Ta en potet! Ta gjerne fire, ta åtte ta alle! Ja, ta en potet! Foto: LMD

Potet er en viktig næringskilde i norsk kosthold. Størstedelen av potetene er karbohydrater, men de inneholder også protein og mineral, som jern, kalsium og kalium. Det meste av disse nyttige næringsstoffene sitter i skallet. Rotfrukten har også flere vitaminer, som B- og C-vitamin.

Spesialisering av poteten
Det har virkelig skjedd noe nytt på potetfronten. Det forskes og testes, og kriterier som smak, skrelleegenskaper, sukkerinnhold og kokefasthet vektlegges når brukeregenskaper skal bestemmes. Det finnes poteter i farger fra lys gul til mørk lilla, i ulike størrelser og med ulike smaks og bruksegenskaper. Emballasjen frister med nye og gamle navn og ofte med en beskrivelse av sorten.

En potetsort skal ikke lenger kunne brukes til alt. Det finnes nå potetsorter til enhver anledning og potetsortene må være egnet til de bruksområder de er tiltenkt.

Prøv deg frem i det rike utvalget av poteter som finnes i butikkene - du vil ganske sikkert finne den rette for deg.

Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker lanserte i sommer begrepet ”Ferskpotet” som signaliserer kvalitet, utsøkt smak og stolthet og en følelse av at nå er den norske sommeren her med årets ferske poteter, rett fra jorda. Helt ferske poteter, som skal behandles med respekt og nytes i all sin enkelthet og med hele sitt herlige smaksregister.

Ferskpotetsesongen vil starte i ukene 25 og 26.

Og dette er stort! 14. september lanseres Midnattsolpotet, et merkenavn på poteter dyrket nord for Polarsirkelen. Den korte nordnorske sommeren med lys hele døgnet gir potetene en intensiv vekstperiode. Dette gjør Midnattsolpotetene til smaksrike poteter med en melen konsistens og en kraftig smak, og ekstra god er Midnattsol Gulløye, Nord-Norges egen gourmetpotet. En sart potet som setter store krav til sine omgivelser og er derfor vanskelig å dyrke i stor skala. I en periode på 80- og 90-tallet ble Gulløye dermed nesten borte, men nå er den heldigvis berget.

Kan du tenke deg et liv uten poteten? Hva med fårikål med pasta, pinneribbe og ris eller lutefisk og brød?

Nei, ”Ta en potet! Ta gjerne fire, ta åtte ta alle! Ja, ta en potet! Stek dem og kok dem og spis gjerne skallet, men ta en potet ” - som det i BarneTV tonet fram i Portveien 2.

- og se for deg en nykokt potet med en dansende smørklatt på!

Bruksområdene er mangfoldige, det er bare opp til deg! Poteter kan stekes, bakes og kokes, med eller uten skallet. Velkjente potetretter er potetstappe, raspeballer, potetsalat, frityrstekte potetstrimler (pommes frites) og flak (chips). Man bruker den i potetlefser, potetkaker og flatbrød og potetsalat. I tillegg benyttes poteten i Norge til fremstilling av brennevin.

Knollen har kommet for å bli: vi snakker smak, helse og kultur. Gå høsten lyst i møte og nyt din potet!

Mat: Kvaliteten på potetene utvikler seg til stadig å bli bedre og sortsutvalget er stort. Det ligger nå til rette for at poteten igjen skal få en sentral rolle på vårt matbord.


05.09.06