Historisk arkiv

Mat: Sweet Greens satser videre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Sweet Greens blir nå relansert og satser på større produksjon av porsjonspakninger av friske grønnsaker. Det er ungdom selv som har plukket ut hva som skal være innholdet i pakken og prosjektet har vært støttet av Landbruks- og matdepartementet.

Mat: Sweet Greens satser videre

Mat: Sweet Greens blir nå relansert og satser på større produksjon av porsjonspakninger av friske grønnsaker. Det er ungdom selv som har plukket ut hva som skal være innholdet i pakken og prosjektet har vært støttet av Landbruks- og matdepartementet. .

Frisk snacks
Sweet Greens er en 100 grams porsjonspakning bestående av biter av friske Cherry-tomater, slangeagurk, sukkererter og staver av gulrot produsert av lokale bønder i Ytre Østfold. Produktet har i første rekke ungdom som målgruppe, og det er ungdommen selv som har plukket ut innholdet i pakkene og har vært med på å avgjøre design. Sweet Greens er frisk snacks som er rik på A og C-vitaminer, jern og antioksidanter, stoffer som opprettholder kroppens naturlige næ­ringsbalanse og gir et sterkere immunforsvar.

Støttet av LMD
Sweet Greens og relanseringen er fullt ut i tråd med Landbruks- og matdepartementets og regjeringens satsning på sunn mat, og særlig frukt og grønt, til barn og unge. Departementet spurte i fjor Landbruksforvaltningen i Moss, Rygge og Råde om de ville engasjere seg i et prosjekt med med mål om å bidra til varig endring av kostholdet til barn og unge i sunnere retning ved å tilby et trendy og lett tilgjengelig produkt i form av porsjonspakning av grønnsaker/frukt, og samtidig øke verdiskapningen lokalt. Bearbeiding og emballering skulle bidra til å gjøre produktet lett tilgjengelig og populært. Produktutviklingen var planlagt å være et supplement til ordinær grøntproduksjon i området, og satte fokus på lokal grønnsakdyrking og mulighetene for mer lokal foredling og økt produksjon.

Lokale produsenter
Bakgrunnen for valget av dette frodige området i Østfold, var at det har et aktivt produsentmiljø for grønnsaksdyrking og tidligere prosjekter i regionen har vært gjennomført med gode resultater. Landbruksforvaltningen og grønnsaksprodusentene i området, skal ha ros for at de tok imot utfordringen og at de har vært dyktige til å benytte seg av den beste kompetansen på området, nemlig Matforsk, Innovasjon Norge og et designbyrå, og for at den har gått rett på målgruppen, altså ungdommen. Det er også opprettet egen internett-side for Sweet Greens med mulighet for bestilling på nettet, og merkenavn og logo er patentbeskyttet. Produktutviklingen av Sweet Greens må kunne sies å ha vært en suksess, og etterspørselen fra skoler på Østlandet ble i løpet av høsten ifjor større enn man kunne klare å produsere i spesialforretningen "Kantarellen" i Moss. Produksjonen er arbeidsintensiv og lokalene hos Kantarellen var ikke rasjonelle nok for kommersiell produksjon.

Arbeidstreningsbedrift
På bakgrunn av dette ble det tatt kontakt med MASVO, som er en arbeidstreningsbedrift eid av kommunene i Mosseregionen. Bedriften takket heldigvis ja til å overta produksjon og distribusjon av Sweet Greens, og det er inngått avtale med Landbruksforvaltningen om vederlagsfri leie av merkenavn, konsept, logo og maskinelt utstyr i en periode på to år.

Landbruksforvaltningen vil fortsatt stå som eier, og skal bidra i markedsføringen i startfasen. I løpet av våren har Masvo bygget nye og rasjonelle produksjonslokaler for Sweet Greens, som vil bli samordnet med produksjon og distribusjon av skolefrukt og jobb-frukt som Masvo allerede har. Sweet Greens vil etter departementets vurdering passe godt inn i Masvo-konseptet og kunne leve videre som produkt, og forhåpentligvis vokse. MASVO skal ha all honnør for at de takket ja til Sweet Greens. Det er også spesielt gledelig at det er en arbeidstreningsbedrift som Masvo som har takket ja og som gjør denne innsatsen for Sweet Greens.

Mat: Sweet Greens blir nå relansert og satser på større produksjon av porsjonspakninger av friske grønnsaker.


04.09.06