Historisk arkiv

Mat: Vil vite hvor kjøttet kommer fra

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Årets Trygg mat-undersøkelse viser at publikums forståelse av begrepet opprinnelsessted er uklar. Hele 72 prosent mener imidlertid at det er viktig å få informasjon om opprinnelsesstedet til kjøtt.

Mat: Vil vite hvor kjøttet kommer fra

Mat: Årets Trygg mat-undersøkelse viser at publikums forståelse av begrepet opprinnelsessted eller opprinnelsesmerking er uklar. Hele 72 prosent mener imidlertid at det er viktig å få informasjon om opprinnelsesstedet til kjøtt, 18 prosent krysset av for fisk, 10 prosent nevner egg, 6 prosent ost og 5 prosent sammensatte/bearbeidede produkter.

Ingen generelle krav
Det er i dag ingen generelle krav om opprinnelsesmerking av matvarer. Det generelle merkeregelverket krever imidlertid at opprinnelsesland skal angis på matvarene hvis utelatelse av en slik opplysning kan villede forbrukeren med hensyn til næringsmidlets virkelige opprinnelse.

Vurderer frivillig opprinnelsesmerking
Landbruks- og matdepartementet har tatt initiativ til et samarbeid mellom myndigheter og sentrale aktører i matproduksjonskjeden for å få på plass en ordning for ”frivillig opprinnelsesmerking” av matvarer i Norge. Slike frivillige ordninger er innført i Storbritannia og Sverige, og reguleres da av industrien selv.

Mat: Trygg mat-undersøkelsen viser at publikums forståelse av begrepet opprinnelsessted eller opprinnelsesmerking er uklart.