Historisk arkiv

Mattrygghet i høysetet hos småskalaprodusenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mattrygghet: Gjennom nettverksprogrammet for næringsmiddelindustrien lærer norske bedrifter mer om mattrygghet, og står bedre rustet til å møte dagligvarehandelen.

Mattrygghet i høysetet hos småskalaprodusenter

Mattrygghet: Gjennom nettverksprogrammet for næringsmiddelindustrien lærer norske bedrifter mer om mattrygghet, og står bedre rustet til å møte dagligvarehandelen.

Verdiskapingsprogrammet for matproduksjon
Nettverksprogrammet for næringsmiddelindustrien inngår som et tiltak under Verdiskapingsprogrammet for matproduksjon, som forvaltes av Innovasjon Norge. Matforsk har det operative ansvaret for drift og utvikling av programmet for nettverkssamlingene, og skal i løpet av 2006 initiere åtte nettverk for bedrifter.

I bunnen for nettverkene ligger behovet for kompetanse, som skal bidra til å løfte de gode nisjeprodusentene opp på et nivå som gjør at de kvalifiserer til salg i butikk, og dermed videre vekst for bedriften.

Trygg mat til forbruker
Mattrygghet er et av flere tema, og er viktig for å nå ut i markedet. Bedriftene i nettverkene får innføring i HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), som er en vitenskapelig basert metode for å sikre helsemessig trygg mat for forbruker. Opplæringen består av teori og praktisk hjelp til å få HACCP på plass i bedriftene.

 

Mattrygghet, Viltpate, Foto: Tom Haga
Mattrygghet: Gjennom nettverksprogrammet for næringsmiddelindustrien skal norske bedrifter lære mer om mattrygghet. Satsingen er et tiltak under Verdiskapingsprogrammet for matproduksjon. Foto: Tom Haga

I mars møtes følgende bedriftene på Østlandet til nettverkssamling for første gang:

  • Leveld lefsebakeri
  • Tamt & Vilt
  • Økogarden
  • Vaktelgården
  • Telemark Kjøtt
  • Mat fra Kunstnerdalen

Best lokalt
Matforsk har blant annet kjørt nettverkssamlinger i Hedmark og i Sogn og Fjordane og Hordaland. Flere nettverk er satt i gang i samarbeid med Kjøpmannshuset Norge (SPAR) og ICA. Begge dagligvarekjedene ønsker å satse på lokale matspesialiteter er med markedsføring "Best lokalt", og har derfor nytte av nettverkssamarbeid for å gjøre seg kjent med aktuelle bedrifter.