Historisk arkiv

Næringsutvikling: Eksportsuksess for moreller

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Morelldyrkere i Hardanger, Lærdal og Telemark er i ferd med å lykkes internasjonalt. Norske moreller er svært ettertraktet i England.

Næringsutvikling: Eksportsuksess for moreller

Næringsutvikling: Morelldyrkere i Hardanger, Lærdal og Telemark er i ferd med å lykkes internasjonalt. Norske moreller er svært ettertraktet i England og selges blant annet i butikk-kjeder som Marks & Spencer.

Samarbeid i hele verdikjeden
I prosjektet ”Norsk morelleksport 2004 – 2006” samarbeider produsenter, grossister og eksportorganisasjoner for å sikre stabil høy eksport av norske moreller. De som deltar i prosjektet er grossisten Gartnerhallen og Bama Gruppen AS, og de tre produsentmiljøene Hardanger Fjordfrukt BA, Eksportmoreller AS og Lærdal Grønt BA. Samarbeid har blant annet bidratt til at produksjonen blir bedre tilpasset markedets etterspørsel, til økt forutsigbarhet og til bedre lønnsomhet for produsentene.

Norsk kvalitet gir god pris
De store, kjøttfylte norske morellene blir regnet som kvalitetsvare i butikker som Marks & Spencer. - Det stilles strenge kvalitetskrav fra de som kjøper våre produkter og eksportsatsingen fører derfor til en kvalitetshevning, noe som også vil komme norske forbrukere til gode, sier daglig leder Arnt Foss i Gartnerhallen. Høy kvalitet gir god pris og 94 kroner per kilo er foreløpig prisrekord. -Prisen er best på høsten, og derfor vil vi satse på å forlenge sesongen. For å få best mulig resultater har vi innledet et samarbeid med Bioforsk for å utvikle tunnelproduksjon sier Foss, som leder eksportprosjektet

Eksporten øker
I fjor var eksporten på rundt 100 tonn. I 2006 forventes en eksport til England og Nederland på ca 150 tonn. Det utgjør i underkant av 50 % av produksjonen til de som deltar i prosjektet.

Verdiskapingsprogrammet bidrar
Verdiskapingsprogrammet for matproduksjon har bidratt med halvparten av prosjekts totale investeringer på 6 millioner kroner. - Dette har vært viktig for at prosjektet har lyktes så godt, sier Arnt Foss. Han understreker at støtten fra programmet har gjort det mulig å løse ressurskrevende utfordringer, blant annet knyttet til utvikling av kvalitetssystemer. Støtten har også vært viktig for å bygge opp samarbeidet mellom regionene.

Næringsutvikling: Norske moreller er svært ettertraktet i England og selges blant annet i butikk-kjeder som Marks & Spencer.