Historisk arkiv

Næringsutvikling: Fjellmandel lovbeskyttes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Fjellmandel fra Oppdal er nå godkjent av Mattilsynet under merkeordningen Beskyttede betegnelser. Spesielle dyrkingsforhold og strenge kvalitetskrav er forhold som løftes fram når produktnavnet nå har fått lovbeskyttelse

Næringsutvikling: Fjellmandel fra Oppdal lovbeskyttet

Næringsutvikling: Fjellmandel fra Oppdal er nå godkjent av Mattilsynet under merkeordningen Beskyttede betegnelser. Bak søknaden om beskyttelse av Fjellmandel fra Oppdal står Fjellmandel BA. Spesielle dyrkingsforhold og strenge kvalitetskrav er forhold som løftes fram når produktnavnet Fjellmandel fra Oppdal nå har fått lovbeskyttelse.

Ekstra god kvalitet
I Oppdal har det vært dyrking av mandelpoteter helt siden den ble innført der en gang i løpet av perioden 1858 - 1879. Fram til tidlig på 1980-tallet ble poteten mest dyrket som matpoteter til eget bruk, men det ble deretter også vanlig å dyrke mandelpoteter for salg. All dyrking skjer innenfor et nærmere avgrenset område i Oppdal. Mandelpotet er en halvsein sort som har god kvalitet forutsatt riktige dyrkingsforhold. Mandelpotet dyrket i fjellbygdene har et høyt tørrstoffinnhold og er av ekstra god kvalitet, noe som kan tilskrives dyrkingsforholdene. Lovbeskyttelsen innebærer at Fjellmandel fra Oppdal skal dyrkes i Oppdal kommune.

Beskyttede betegnelser
Merkeordningen Beskyttede betegnelser har som formål å bidra til økt næringsutvikling og verdiskapning i norsk matproduksjon. Det er også et mål at den merverdien som en beskyttet betegnelse gir, i hovedsak skal tilfalle primærleddet. Ordningen skal dessuten sikre forbrukere pålitelig informasjon om næringsmidlenes opprinnelse og særpreg.

Næringsutvikling: Spesielle dyrkingsforhold og strenge kvalitetskrav er forhold som løftes fram når produktnavnet Fjellmandel fra Oppdal nå har fått lovbeskyttelse.