Historisk arkiv

Næringsutvikling: Gardsmat på basaren i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Tre gardsmatprodusenter har startet eget utsalg i den gamle Kjøttbasaren i Bergen. De satser på nærhet mellom bonde og forbruker som et konkurransefortrinn.

Næringsutvikling: Gardsmat på basaren i Bergen

Næringsutvikling: Tre gardsmatprodusenter har startet eget utsalg i den gamle Kjøttbasaren i Bergen. De satser på nærhet mellom bonde og forbruker som et konkurransefortrinn, og bidrar også aktivt for å få flere gårdsmatprodukter ut i markedet.

Satser på sesongvarer og tradisjoner
Den 2. september 2005 åpnet butikken Sesong dørene i Kjøttbasaren i Bergen. Det ligger i navnet at Sesong fører varer som årstidene frembringer. Butikken i Kjøttbasaren vil derfor skifte utrykk og karakter i takt med årstidene. Mye av maten skal nytes fersk, som f.eks. frukt og fersk lammekjøtt, samtidig tilbys produkter som er fremstilt ved hjelp av gamle og gode konserveringsteknikker. Produkter som for eksempel er røyket, syltet eller hermetisert.

Sporbarhet gir økt omsetning
- Våre matvarer kommer direkte fra produsent og kan spores, jeg tror dette er et konkurransefortrinn som vil gi økt omsetning på sikt, sier Odd Ohnstad, en av initiativtagerne og eierne av Sesong AS. - Sesong skal være en garantist for den trygge og god handelen, samtidig som butikken vil føre videre den mangfoldige og historiske handelen mellom Bergen og landdistrikta sier Ohnstad.

Vil utvikle små gårdsmatprodusenter
Butikken legger stor vekt på kvalitet, kunnskap, dialog og formidling. Sesong AS skal også bidra til å utvikle gårdsmatprodusenter, slik at flere blir i stand til å levere produkter til butikk. - Dette er en viktig del av vår forretningsplan, sier Odd Ohnstad.

- Det er nødvendig å øke utvalget av produkter, det vil både øke interessen for- og etterspørselen etter gårdsmat.

Nødvendig starthjelp
Den nye markedskanalen har fått i overkant av 1 million kr i oppstarthjelp fra Verdiskapingsprogrammet for matproduksjon. - Uten denne støtten hadde vi ikke kommet i gang sier Odd Ohnstad, samtidig understreker han at det tar tid å starte opp og utvikle butikker, og at de så vidt har startet opp.