Historisk arkiv

Næringsutvikling: Glad for samvirkelov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Et forslag til samvirkelov passerte statsråd i dag. Loven bygger på de internasjonalt anerkjente samvirkeprinsippene. – Dette er gledelig, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen..

Næringsutvikling: Glad for samvirkelov

Næringsutvikling: Et forslag til samvirkelov passerte statsråd i dag. Loven bygger på de internasjonalt anerkjente samvirkeprinsippene. – Dette er gledelig, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Viktig verktøy
Loven er bygd opp over samme lest som øvrige selskapslover. - Det innebærer blant annet at prinsippet om ”ett medlem – en stemme”, blir lovfestet, konstaterer landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. - Samvirke har opp gjennom historien vist seg som en sterk og velegnet måte å organisere økonomisk aktivitet på. Her i Norge er rundt 4000 virksomheter i mange ulike sektorer organisert som samvirkeforetak. Faktisk er 1,8 millioner nordmenn deleiere i et samvirkeforetak. Det vil si mer enn en tredel. Samvirke er vel egnet som en måte å løse oppgaver på sammen som det er vanskelig å klare hver for seg. Deltakerne tar kontroll og ansvar for sin egen utvikling gjennom å styrke sitt bytteforhold i markedet. Verdiskapingen i foretakene føres tilbake til brukerne fordi de også er eiere. Samvirket er med andre ord et viktig verktøy for å fremme en mer sosial økonomi, sier Riis-Johansen.

Samvirke i landbruket
I store land som USA og Frankrike dekker samvirke store deler av markedet både innen landbruk, finanstjenester og elektrisitet. Franske Credit Agricole, tyske Raiffeissen og Rabobank i Nederland er typiske eksempler.

- Og det er ikke spesielt for Norge at landbruket organiserer sin foredling og distribusjon gjennom samvirke. Det er mer regelen enn unntaket i vestlige land. For eksempel skjer all produksjon av vellykkede produkter som parmesanost og parmaskinke innenfor et samvirkesystem med klare og anerkjente regler. Dette er med på å sikre produsentene den merverdien de har skapt. Jeg føler meg trygg på at en samvirkelov vil bidra til å gjøre samvirke som organisasjonsform enda bedre kjent, synlig og med større legitimitet i samfunnet, understreker landbruks- og matministeren.

Sunne bedrifter
- Slik loven er formet er den med å klargjøre det lovmessige grunnlaget for en organisasjonsform som allerede i dag er med å skape store verdier i samfunnet. Den er strukket over samme lest som aksjeselskapsloven og allmennaksjeselskapsloven. Samvirkeloven kan dermed både bidra til å framheve det alminnelige ved samvirket samtidig som det spesielle ved samvirkeløsningen trer tydeligere fram. - Dette skjer uten at de samvirkeforetakene som allerede eksisterer, vil føle at lovverket innskrenker den handlefrihet de har hatt gjennom egne vedtekter og øvrig lovverk. Loven vil også være med å synliggjøre at det er mulig å etablere sunne bedrifter uten å måtte binde opp så mye kapital som for eksempel aksjeselskapsformen krever, sier Terje Riis-Johansen.

' Næringsutvikling: Et forslag til samvirkelov passerte statsråd i dag. Loven bygger på de internasjonalt anerkjente samvirkeprinsippene


22.12.06