Historisk arkiv

Næringsutvikling: Mer til hestenæringa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Stiftelsen Norsk Hestesenter mottar 20.0 millioner kroner i støtte for 2007. Hestetallet i Norge er stigende, og nærmer seg nå 50.000 individer.

Næringsutvikling: Mer til hestenæringa

Næringsutvikling: Stiftelsen Norsk Hestesenter mottar 20.0 millioner kroner i støtte for 2007. Hestetallet i Norge er stigende, og nærmer seg nå 50.000 individer.

Landbruks- og matdepartementet fastsetter bevilgninger til Stiftelsen Norsk hestesenter. Disse pengene hentes fra omsetningen til Norsk Rikstoto som har som formål å støtte hesteavl og opplæring med hest. For 2007 har Landbruks- og matdepartementet vedtatt at det skal bevilges 20.0 millioner kroner til drift og vedlikehold ved Norsk hestesenter. Beløpet utgjør en økning på 0,5 millioner kroner i forhold til bevilgningen for 2006.

Ryttersporten øker
Hestetallet i Norge er stigende, men tallet er usikkert fordi det ikke finnes et fullstendig register over all hest i landet. Likevel antar man at tallet nærmer seg 50.000 individer, det høyeste tallet siden ”gråtassen” gjorde sitt inntog på bygda og gradvis tok over tungarbeidet. Det er antagelig innenfor ryttersporten det for tiden er størst økning, noe som også gjenspeiles i medlemstallet til Norges Rytterforbund som nå ligger på ca 40.000 medlemmer.

Muligheter for ekspansjon i Norge
En regner med at dagens hestehold danner grunnlag for opp mot 4.000 arbeidsplasser inkludert fôrproduksjon, oppstalling, skoing mm. Sammenliknet med vårt naboland, Sverige, er dette likevel et lavt antall. Der har man om lag 300.000 hester og anslagsvis 27.000 til 30.000 arbeidsplasser er knyttet til hestenæringa, dette utgjør en arbeidsplass pr 10 hester. Dersom man tar hensyn til folketallet i Sverige er hesteholdet tre ganger så stort som hos oss pr innbygger.

- Her er det muligheter for ekspansjon, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Hesteholdet utgjør et fint tillegg til andre produksjoner i landbruket, øker allsidigheten og bidrar til å lette presset på produksjoner der utbudet kan bli større enn etterspørselen. Allerede med dagens hestehold nyttes opp mot 300.000 da til produksjon av fôr og beite for hesteholdet. - Her er det gode muligheter for å øke fôrproduksjonen og hesten kan bli en nyttig samarbeidspartner i landskapspleien mange steder, sier Riis-Johansen.

Næringsutvikling: Stiftelsen Norsk Hestesenter mottar 20.0 millioner kroner i støtte for 2007 fra Landbruks- og matdepartementet.


27.12.06