Historisk arkiv

Næringsutvikling: Sikrer norske arbeidsplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen endrer regelverket for utenlands bearbeiding av råvarer fra norsk jordbruk, og sikrer dermed utsatte arbeidsplasser i foredlingsindustrien.

Næringsutvikling: Sikrer norske arbeidsplasser

Næringsutvikling: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen endrer regelverket for utenlands bearbeiding av råvarer fra norsk jordbruk, og sikrer dermed utsatte arbeidsplasser i foredlingsindustrien.

- Dette regelverket ble endret for ett år siden, men vi ser nå at det får en del utilsiktede virkninger. Det kan medvirke til at norske arbeidsplasser i praksis blir flyttet ut av Norge, sier Terje Riis-Johansen.

Bekymring i industrien
Næringsutvikling: Terje Riis-Johansen. Foto: Torbjørn Tandberg
- Det er stor bekymring i industrien og hos arbeidstakerorganisasjonene for at regelverket for utenlands bearbeiding vil føre til nedlegging av arbeidsplasser, sier Riis-Johansen. Han er bekymret for tegnene til at handelsbedrifter setter i system storstilt eksport av norske råvarer for videreforedling i utlandet. Iflg. Statens landbruksforvaltning er det i løpet av de siste månedene gitt tillatelse for utenlands bearbeiding og gjeninnførsel av snautt 10.000 tonn landbruksvarer. Det meste er kjøtt.

- Det er et skjebnefellesskap mellom norsk landbruk og næringsmiddelindustrien. Mitt utgangspunkt er at norske råvarer skal foredles i Norge, poengterer Riis-Johansen, som også legger vekt på at EU har tilsvarende ordninger til fordel for sin næringsmiddelindustri.

Regelverk fra juli 2005
Regelverket for utenlands bearbeiding som ble gjort gjeldende fra 1. juli 2005, har åpnet for en slik utvikling. I det nye regelverket er det ingen bearbeidingstoll eller krav til nasjonal egenproduksjon av jordbruksvarer for å kunne benytte seg av ordningen. Norske varer som foredles i utlandet tas inn til Norge tollfritt. Det betales bare toll på råvaren som tilsettes i utlandet.

Suppleringsordning
Det nye regelverket vil bli utformet slik at det fortsatt vil være mulighet for mindre produksjonstilpasninger ved å ha noe utenlands bearbeiding av norske landbruksvarer. For eksempel kan det i enkelte tilfeller være fornuftig å legge en del av produksjonsprosessen til utenlandske anlegg dersom det er uforholdsmessige store kostnader forbundet med ny teknologi, Det ordningen skal forhindre, er en omfattende og systematisk utførsel av norske råvarer for videreforedling i utlandet og dermed utflagging av norske arbeidsplasser.

100 000 årsverk
Hele verdikjeden for mat har en produksjonsverdi på godt over 130 milliarder kroner og sysselsetter over 100 000 årsverk rundt om i hele landet. Næringsmiddelindustrien alene sysselsetter over 48 000 årsverk og er nest størst i Norge etter verkstedsindustrien.

Næringsutvikling: Landbruks- og matdepartementet vil endre regelverket for utenlands bearbeiding av råvarer fra norsk jordbruk.


07.04.06