Historisk arkiv

Norske juletrær stadig mer norske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Etterspørselen etter norske juletrær har i år vært økende og til dels større enn markedet klarer å levere. Prisene er gode og importen synker.

Norske juletrær stadig mer norske

Etterspørselen etter norske juletrær har i år vært økende og til dels større enn markedet klarer å levere. Prisene er gode og importen synker.

Anslag viser at det årlig omsettes ca 2 millioner juletrær i Norge. Markedsverdien er beregnet til ca ½ milliard kroner. Norsk juletrebransje har de siste årene gjennomgått en profesjonalisering og tar nå markedsandeler. Importen, som hovedsakelig kommer fra Danmark har vært klart synkende. Tall fra Tollvesenet viser nedgang fra 448.000 trær i 2003 til 378.000 trær i 2005. per 2. desember i år var det importert 123.000 trær fra Danmark.

- Dette er en gledelig utvikling, og viser at det er gode muligheter for næringsutvikling utover bygdene forutsatt at det blir produsert kvalitetstrær som folk vil ha, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Marked i vekst
Mens man tidligere gikk til skogs og fant noen trær, foregår dyrkingen nå mer og mer i plantasjer på innmark, mest på Østlandet, Rogaland og Trøndelagsfylkene. Svinnet har dermed gått ned fra innpå 50 prosent til 10 prosent. Tiden det tar å dyrke fram et passende tre har gått ned fra 10 – 12 år til 8 – 10 år.

Det er også langt mindre sjukdom på trærne. Juletre-markedet er et marked i vekst. Mange har etter hvert flere trær, i ulike rom, inne og ute. Førstehåndsverdien av norsk juletredyrking er nå like stor som norsk fruktdyrking.

Edelgran mest populært.
Flere og flere vil ha edelgran. De to vanligste sortene, nordmannsedelgran og fjelledelgran forventes i år å stå for 50 – 60% av salget. Vanlig gran utgjør 40 – 50 % av salget, mens furu utgjør under 2 %

Trenden de siste årene har gått fra vanlig gran til mer og mer edelgran.

Eksport
Det er en begynnende eksport på gang. Nylig ble det sendt 2.500 trær til England. Det blir sendt en del klippegrønt til Tyskland. Det gjøres i disse dager avtaler om større eksport i 2007.

- Med de riktige sortene og god kvalitet burde det være muligheter for å utvikle eksport av juletrær fra Norge. Det er behov for hele 62 millioner trær i Europa. De nærmeste årene forventes det er stort underskudd på trær i det europeiske markedet, påpeker Terje Riis-johansen.

Fjelledelgran
Norge er ledende i forskning på denne sorten, som har liten utbredelse pr. i dag, men veldig lovende. Sorten passer godt i norsk klima. Den gir svært pene og holdbare trær, og kan i løpet av få år bli en stor sort, også for eksport til det europeiske markedet.