Historisk arkiv

Ny reindriftslov gir bedre ressursforvaltning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Reindrift: Utkast til ny reindriftslov er et viktig bidrag for å tilpasse antall rein til resursgrunnlaget. For å sikre en bærekraftig reindrift legges det bl.a. opp til en større ansvarliggjøring av næringen og effektive sanksjonsbestemmelser.

Ny reindriftslov gir bedre ressursforvaltning

Reindrift: Utkast til ny reindriftslov er et viktig bidrag for å tilpasse antall rein til resursgrunnlaget. For å sikre en bærekraftig reindrift legges det bl.a. opp til en større ansvarliggjøring av næringen og effektive sanksjonsbestemmelser.

Utkast til ny reindriftslov er i dag oversendt Sametinget. Det er første gang Sametinget på denne måten får et lovutkast til behandling som ledd i de etablerte konsultasjons-bestemmelsene. Oversendelsen innebærer også et viktig skritt i et omfattende arbeid med revisjon av reindriftsloven som med dette går inn i en sluttfase. Det forutsettes at Sametinget behandler utkastet i forbindelse med sin plenumsbehandling i

Reindrift: Rein på beite. Foto: Asgeir Helgestad, Samfoto
Reindrift: Landbruks- og mat-departementet har i dag sendt over utkast til ny reindriftslov til Sametinget.
Foto: Asgeir Helgestad, Samfoto

september. I etterkant av Sametingets behandling vil Regjeringen behandle loven på ordinær måte. Det påpekes at lovutkastet kan bli endret på bakgrunn av Sametingets behandling og den påfølgende Regjeringsbehandlingen.

Effektive virkemidler
- I arbeidet med ny lov har det vært mange vanskelige spørsmål. Særlig gjelder dette i forhold til ressursforvaltningen, som i mange år har hatt stor oppmerksomhet fra forskjellig hold. Jeg er opptatt av at vi nå får en lov som skal sørge for en god balanse mellom antall rein og ressursgrunnlaget, og at vi skal ha effektive virkemidler som gjør oss i stand til å fortsatt sikre en fremtidig bærekraftig reindrift. Det er i den forbindelse også viktig at næringen selv får større medansvar i den fremtidige forvaltningen av reindriften, sier Riis-Johansen.

Han understreker at det hele tiden har vært en konstruktiv prosess med både Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund.

Reduksjon av reindriftens arealer er en av de største truslene mot fremtidig drift. For å synliggjøre det ansvar som påhviler ulike aktører, er det inntatt i loven en bestemmelse som skal bidra til en bedre sikring av arealer som reindriftens viktigste ressursgrunnlag.

Omfattende revisjon
Utkastet til lov bygger i det alt vesentlige på Reindriftslovutvalgets innstilling fra 2001 (jf NOU 2001:35), men med de endringer og modifikasjoner som har vært nødvendig ut fra konsultasjonene med Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund. Etter departementets syn balanseres de ulike hensyn på en god måte. Lovutkastet legger opp til en næringsmessig selvforvaltning kombinert med den oppfølging på myndighetsnivå som er nødvendig for å sikre en bærekraftig reindrift.

Av sentrale endringer i forhold til dagens reindriftslov kan nevnes:

  • En egen bestemmelse om bedre sikring av reindriftens arealer
  • Siidaen (arbeidsfellesskap i reindriften) får en mer sentral plass i den nye loven
  • Klargjøring av styringsretten til lederen av en siidaandel
  • Det åpnes for mer smidige generasjonsoverganger i næringen
  • Kontroll med ressursgrunnlaget og reintall sikres med en egen utfyllende regel for fastsetting og reduksjon av reintall
  • Et nytt og nyansert sanksjonsapparat som ved behov kan tas i bruk
  • Bedre tilrettelegging for kvinner i reindriften.


28.08.06