Historisk arkiv

Økologisk lam - nam

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: Allerede fra høsten 2006, vil det bli igangsatt et offensivt satsings-program for økologisk lam- og saue-produksjon. Målet er at en vesentlig andel av saue- og lammekjøttproduksjonen i Norge etter hvert skal bli økologisk

Økologisk lam - nam

Økologisk: Allerede fra høsten 2006, vil det bli igangsatt et offensivt satsingsprogram for økologisk lam- og saueproduksjon. Målet er at en vesentlig andel av saue- og lammekjøttproduksjonen i Norge etter hvert skal bli økologisk

- Årets jordbruksavtale omfatter en offensiv økning i satsingen på økologisk landbruk. Gjennom denne økte satsingen, har jordbruket gitt et vesentlig bidrag til arbeidet med å nå regjeringens offensive mål om 15 prosent økologisk matproduksjon og matforbruk i 2015, sier landbruks- og matminister Terje Riis- Johansen.

150 millioner
Årets jordbruksavtale omfatter en vesentlig satsing på økologisk landbruk. Bevilgningene økes med hele 24,5 millioner. Til sammen er bevilgningen til økologisk produksjon over jordbruksavtalen nå på 150,2 millioner kroner. Et offensivt satsingsprogram for økologisk saueproduksjon og tiltak for å øke produksjonen av økologisk kumelk står sentralt i satsingen.

Partene understreker viktigheten av at det er tilstrekkelig norsk økologisk produksjon til å dekke den økende etterspørselen etter økologiske produkter, samtidig som det i en utviklingsfase må aksepteres at det i perioder kan oppstå overproduksjon.

Økologisk lam
Målet er at en vesentlig andel av saue- og lammekjøttproduksjonen i Norge etter hvert skal bli økologisk, understrekes det i årets jordbruksavtale. Programmet omfatter en fordobling av husdyrtilskuddet til økologisk sau, et ekstra lammetilskudd på 9 kroner pr. lam for å stimulere til kvalitetsproduksjon, og et veiledningsopplegg for økologisk sauehold i regi av Landbrukets forsøksringer (LFR).

Avtalepartene er enige om at økologisk kumelkproduksjon har en nøkkelrolle i norsk økologisk landbruk. For å stimulere til økt omlegging og fortsatt drift av- økologiske melkebruk, vil derfor 10 prosent av den statlige andelen av solgte kvoter i 2007 bli prioritert for salg til økologiske bruk. Kvotene skal kjøpes til samme pris som ved øvrige kvotekjøp fra staten, dvs. kroner 3,50. I tillegg vil husdyrtilskuddet til økologiske melkekyr økes vesentlig. Også husdyrtilskuddet til øvrige grovforproduksjoner økes noe.

Stabilitet
For å bidra til en større grad av stabilitet og forutsigbarhet for økologiske kornprodusenter og kornmottak, er partene enig om å øke prisnedskrivingstilskuddet for økologisk korn til 60 øre pr. kg. Det er også bevilget mer penger til markedstiltak, blant annet for å styrke satsingen på helkjedeavtaler der aktørene i kjeden fra jord til bord, inngår forpliktende avtaler om produksjon, leveranse og omsetning av bestemte produkter og varemengder.

Økologisk: Fra høsten 2006 vil det bli satt i gang et offensivt satsingsprogram for økologisk lam- og saueproduksjon.


18.05.06