Historisk arkiv

Planter: Styrket finansiering av planteforedling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Bevilgningene til norsk planteforedling vil øke med 4 mill kroner årlig.

Planter: Styrket finansiering av norsk planteforedling

Planter: Bevilgningene til norsk planteforedling vil øke med 4 mill kroner årlig. Dette opplyste statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet da han i dag holdt foredrag på Plantemøte Østlandet 2006.
 

Øremerker midler
Jordbruksavtalepartene er enige om å øremerke 2 mill kroner årlig av jordbruksavtalens forskningsmidler til planteforedlingsforskning fra 2007. Samtidig har partene forutsatt at tilskuddet til planteforedling på statsbudsjettet økes med 2 mill kroner fra 2007. I 2006 nyttes inntil 1 mill kroner av jordbruksavtalens forskningsmidler til foredlingsforskning.

Rett til eget såmateriale
- Det er et viktig prinsipp for denne regjeringen at bønder skal kunne bruke formeringsmateriale fra egen avling uten å betale for det. Derfor har vi trukket tilbake forslaget fra den forrige regjeringen om ny lov om planteforedlerrett, sier statssekretær Ola T. Heggem. - Samtidig ser vi at dette svekker mulighetene for å finansiere planteforedlingen med inntekter fra markedet. Jeg er glad for at vi nå har fått til en styrket finansiering av norsk planteforedling. Vi må ha planteforedling i Norge slik at vi kan ha sorter som passer for norske vekstforhold, sier statssekretær Heggem.

Planter: Korn, bygg. Foto: LMD
Planter: Bønder skal kunne bruke såmateriale fra egen avling uten å betale for det.
Foto: LMD

I november 2005 trakk landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen tilbake et forslag fra den forrige Regjeringen om ny lov om planteforedlerrett. Forslaget gikk ut på at bønder som bruker eget formeringsmateriale (ut over en nedre grense) av sorter som er rettsbeskyttet, skulle betale et vederlag til sortseieren. Riis-Johansen mente at en slik ordning ville ha vært prinsipielt betenkelig, men varslet samtidig at han ville vurdere andre tiltak for å fremme norsk planteforedling.

Planter: Bevilgningene til norsk planteforedling vil øke med 4 mill kroner årlig, opplyste statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet i dag.