Historisk arkiv

Plantevernmidler: Kartlegger risiko

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Plantevernmidler: Norsk institutt for landbruksforskning har gjennomført et prosjekt hvor målet har vært å kartlegge risikoen ved bruk av plantevernmidler, og vurdere samfunnsmessige konsekvenser ved å redusere risikoen.

Plantevernmidler: Kartlegger risiko

Plantevernmidler: Norsk institutt for landbruksforskning (NILF) har gjennomført et prosjekt hvor målet har vært å kartlegge risikoen ved bruk av plantevernmidler, og vurdere samfunnsmessige konsekvenser ved å redusere risikoen.

Plantevernmidler omfatter både kjemiske stoffer og biologiske metoder (eks. nytteinsekter) for å bekjempe skadegjørere, som for eksempel innsekter og ugras, eller for å regulere veksten. En overordnet målsetting er både å redusere bruken av plantevernmidler og risikoen ved bruk av plantevernmidler i Norge.

Stor risiko ved kornproduksjon
Kartleggingen NIlF har gjennomført viser at jordbruket forbruker plantevernmidler med høyere risiko enn andre brukergrupper. Kornproduksjonen bidrar med den største risikoen innenfor planteproduksjonen i jordbruket. Dette har sammenheng med de relativt store spredningsarealene for kornvekst. Soppbehandling og risdreping i potetproduksjonen medfører også stor risiko. Rapporten fra NILF konkluderer bla med at det er mulig å redusere risikoen med 25 prosent innen disse to planteproduksjonene uten at det får store økonomiske konsekvenser.

Om NILF
NILF driver forskning og utredning som omhandler landbrukspolitikk, matvaresektor og -marked, foretaksøkonomi og nærings- bygdeutvikling. NILF finansieres av Landbruks- og matdepartementet, Norges forskningsråd og gjennom oppdrag for offentlig og privat sektor.

Plantevernmidler: NILF har kartlagt risikoen ved bruk av plantevernmidler.