Historisk arkiv

Rettferdig handel en selvfølge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

- Når norske forbrukere nå får anledning til å kjøpe rettferdig handlet sukker fra Malawi, er det nok et steg i det viktige arbeidet som Fairtrade Max Havelaar gjør, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Rettferdig handel en selvfølge

- Når norske forbrukere nå får anledning til å kjøpe rettferdig handlet sukker fra Malawi, er det nok et steg i det viktige arbeidet som Fairtrade Max Havelaar gjør, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Prinsippet om at produsentene av en vare skal få en pris som er til å leve med - og dermed ”rettferdig” - burde være en selvfølge, sa Riis-Johansen under åpningen av handelen med fairtrade-merket sukker i Oslo.

- Dette er en anledning til å vise forbrukerne at de også har en mulighet til å handle mer rettferdig. Deres oppgave er å oppsøke hyllene med Fairtrade-merkede varer, sa landbruks- og matministeren. Han mener dette er et godt eksempel på at det går an å kombinere en offensiv handelspolitikk sammen med verdens fattigste land, med en nasjonal landbrukspolitikk. Han minner om at Malawi som er ett av verdens aller fattigste land, hører med til de landene som i forhandlingene om en nye WTO-avtale ikke ønsket så sterke tollnedsettelser som andre U-land. De har større fordel av en ordning med tollpreferanser, slik de fattigste landene - MUL-landene - har med Norge.

- Det er helt legitimt for Norge å slåss for sine nasjonale behov. Alle land gjør det i WTO. Vi må få til en avtale som både ivaretar de nasjonale behovene og behovene for handel som de fattigste landene har. Handel kan bidra til utvikling. Men handel alene er ikke nok, sa Terje Riis-Johansen.


03.10.06