Historisk arkiv

Samarbeidsavtale mellom KS og LMD

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kommuner: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og leder i KS Halvdan Skard undertegnet i dag en samarbeidsavtale på landbruksområdet.

Kommuner: Samarbeidsavtale mellom KS og Landbruks- og matdepartementet

Kommuner: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og leder i KS Halvdan Skard undertegnet i dag en samarbeidsavtale på landbruksområdet.

- Jeg ønsker at kommunene i større grad enn i dag skal se landbruket som en integrert del av samfunns- og næringsutviklingen i kommunene. Å være samfunnsutvikler innebærer et allsidig arbeid for å utvikle næringslivet og å skape attraktive samfunn og gode levekår for befolkningen, sa landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i forbindelse med undertegningen.

- Kommunene har en viktig oppgave i samfunnsutviklerrollen. KS ønsker sterkere satsing på denne rollen - og det er i denne sammenhengen vi ser nærings- og landbrukspolitikk som viktige innsatsområder, sa leder i KS, Halvdan Skard.

- I denne sammenhengen vi ser en landbruksavtale som et viktig virkemiddel. Det at Landbruks- og matdepartementet og KS i et gjensidig samarbeid forplikter seg til å utvikle dette politikkområdet lokalt, ser vi som en styrke for innbyggerne og lokaldemokratiet, poengterte Skard.

En synlig nærings- og landbrukspolitisk aktør
Samarbeidsavtalen om landbruks- og næringsutvikling i kommunesektoren skal bidra til å utvikle kommunen som en synlig nærings- og landbrukspolitisk aktør. Arbeidet skal skje innenfor lokalpolitiske rammer, og med spesiell vekt på å se landbruk som en integrert del av samfunns- og næringsutviklingsarbeidet i kommunesektoren.

Samarbeidet skal også omfatte forberedelse til eventuell etablering av kommunalt ansvar for dyrehelsetjenesten.

Videreføring av samarbeid
LMD og KS er enige om at lokalt utviklingsarbeid er en forutsetning for at kommunene skal fylle den rollen de har fått gjennom økt ansvar og myndighet på landbruksområdet. Kommunene fikk i 2004 utvidet myndighet innenfor landbrukssektoren. En viktig forutsetning for dette, var ønsket om økt bevissthet om landbrukets betydning blant kommunens administrasjon og politiske ledelse. Samarbeidsavtalen er en videreføring av et samarbeid som har vært med KS i to år (2004-2005). Erfaringene med dette samarbeidet har vært så gode at avtalen nå er revidert, og vil bli videreført for 2 nye år.

Samarbeidet gjennom avtalen skal bidra til å øke forståelsen for kommunesektorens ansvar på landbruksområdet og en sterkere kobling mellom sektorens samfunnsutviklerrolle og landbruk/næringsutvikling som en del av dette utvikle samarbeidsarenaer synliggjøre gode eksempler utvikle gode indikatorer som kan måle kommunesektorens innsats på området forberede eventuell etablering av kommunalt ansvar for dyrehelsetjenester.

Kommuner: Underskriving av avtalen. Foto: LMD
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og leder i KS Halvdan Skard undertegnet i dag en samarbeidsavtale på landbruksområdet. Foto: LMD


28.04.06