Historisk arkiv

Skog: Barkbillene øker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Registreringen av barkbiller i norske skoger i 2006 viser at bestanden generelt er økende. Sterkest økning er det i Akershus og Østfold. Av nær 6.000 barkbillearter i verden kan en håndfull angripe og drepe levende trær i stort antall. Granbarkbillen er den eneste arten i Norge som er i stand til dette.

Skog: Barkebillene øker

Skog: Registreringen av barkbiller i norske skoger i 2006 viste at bestanden generelt er økende. Sterkest økning er det i Akershus og Østfold. Av nær 6.000 barkbillearter i verden kan en håndfull angripe og drepe levende trær i stort antall. Granbarkbillen, Ips typographus, er den eneste arten i Norge som er i stand til dette. Arten finnes i granskogen gjennom hele Eurasia.

Varme og vindfellinger
På oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet har Skog og landskap kartlagt barkbillebestanden i 2006, slik det har blitt gjort hvert år siden 1979. Billeøkningen som nå er registrert kan skyldes en varm vekstsesong i Trøndelag og på Østlandet siste sommer. I noen områder kan tidligere vindfellinger være medvirkende årsak. Blir bestanden av granbarkbiller svært høy, øker risikoen for utbrudd hvor billene dreper levende skog i stort omfang.

I Europa har granbarkbillen siden 1940-tallet drept granskog tilsvarende mer enn 50 millioner m³ tømmer. I 1970-årene hadde granbarkbillen et stort utbrudd i Sørøst-Norge, etter at den stort sett hadde ”holdt seg i ro” siden 1800-tallet. Utbruddet var forårsaket av stormfellinger og av lagring av ubarket virke i skogen. Dessuten var somrene 1969-76 de tørreste siden 1840-50. I begynnelsen av 1980-tallet gikk angrepene sterkt tilbake, etter at værlaget ble fuktigere og derved bedre for granskogen.

Skog: Registreringen av barkbiller i norske skoger i 2006 viser at bestanden generelt er økende.