Historisk arkiv

Skog: Doktorgrad på skoghistorie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: I sitt doktorgradsarbeid ved Universitetet for miljø- og biovitenskap har Ken Olaf Storaunet studert hvordan døde trær i granskog dannes og brytes ned.

Skog: Doktorgrad på skoghistorie

Skog: Død ved i skogen er viktig levested for svært mange insekter, sopp og moser. I sitt doktorgradsarbeid ved Universitetet for miljø- og biovitenskap har Ken Olaf Storaunet studert hvordan døde trær i granskog dannes og brytes ned, både i urskogsområder og i tidligere hogstpåvirket skog. Storaunet forsvarte sin avhandling for dr. philos-graden 08.09.

Biologisk mangfold

De siste årene har det vært økende fokus på hvilke konsekvenser moderne skogbruk har for det biologiske mangfoldet i skogen. Interessen for å finne ut mer om hvordan naturskogen så ut, hvordan skogen har endret seg og i hvilken grad den hogstpåvirkede skogen fungerer som levested for truede og sårbare arter, har økt.

Rekonstruksjon av skogbestand

Ved hjelp av analyser av død ved og vedens nedbrytningshastighet, er skogbestand blitt rekonstruert. Dette har gitt større kunnskap om skogforholdene som artene har levd i, eller spredd seg inn i. Disse rekonstruksjonene er i hovedsak gjennomført i tidligere gjennomhogd skog i to områder, Nordmarka nord for Oslo og Namdalen i Nord-Trøndelag. I dag lever det sjeldne og truete arter i disse områdene.

Studie av trærnes årringer

Ken Olaf Storaunet har i sitt arbeid bl.a. benyttet dendroøkologiske metoder, dvs. at han har studert trærnes årringer, både i døde og levende trær. Dette har gitt verdifull informasjon for å forstå den økologiske dynamikken og den detaljerte bestandshistorien.

Skog og landskap
Norsk institutt for skog og landskap (Skog og landskap) er et nasjonalt institutt, som ligger under Landbruks- og matdepartementet. Instituttet forsker og framskaffer informasjon om skog, jord, utmark og landskap i Norge.

Skog: I sitt doktorgradsarbeid ved Universitetet for miljø- og biovitenskap har Ken Olaf Storaunet studert hvordan døde trær i granskog dannes og brytes ned. Storaunet forsvarte sin avhandling for dr. philos-graden 08.09.


12.09.06