Historisk arkiv

Skog: Enighet om skogpolitisk samarbeid i FN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: FNs skogforum oppnådde i forrige uke enighet om et rammeverk for det globale samarbeidet om skogpolitikk i årene framover.

Skog: Enighet om skogpolitisk samarbeid i FN

Skog: FNs skogforum oppnådde i forrige uke enighet om et rammeverk for det globale samarbeidet om skogpolitikk i årene framover.

FNs skogforum var samlet 13. - 24.02. i FNs hovedkvarter i New York for å avslutte forhandlingene om rammene for det videre samarbeidet om skogpolitikk. Etter intense forhandlinger ble det vedtatt en resolusjon som alle landene kunne slutte seg til. Selv om vedtaket ikke er så ambisiøst som Norge og en rekke andre land ønsket, vurderes resultatet som et skritt i riktig retning.
 

Globale mål
Et overordnet perspektivet har vært å legge grunnlaget for at forvaltningen av skogressursene skal bidra til å bekjempe fattigdom og forbedre miljøet og levekårene for verdens befolkning. Det er derfor et viktig framskritt at det ble vedtatt globale skogpolitiske mål og at disse har en sterk forankring i FNs tusenårsmål. Målene burde etter Norges oppfatning vært mer konkrete og mer spesifikke med tanke på tidspunkt for måloppnåelse. De globale målene gir imidlertid klare føringer for at fokuset i årene framover skal rettes mot

  • å redusere den globale avskogingen,
  • å styrke verdigrunnlaget for befolkningsgrupper som er avhengige av skog,
  • å øke andelen av skog som forvaltes bærekraftig, inkludert skog underlagt vern,
  • å reversere nedgangen i bistandmidler til skogformål og mobilisere mer ressurser til bærekraftig skogforvaltning

Regionalt samarbeid
FNs skogforum skal fortsatt være den globale politiske arenaen som samler alle landene samt andre involverte aktører i arbeidet med å følge opp målene. Det ble imidlertid besluttet å legge betydelig mer vekt på regionalt samarbeid for å få fortgang i konkret handling. Regionale prosesser skal ha en sentral rolle i å utarbeide strategier og iverksette tiltak på regionalt nivå, og skal få økt innflytelse i å bestemme dagsorden for FNs skogforum. I Europa vil prosessen ”Ministerkonferansene for beskyttelse av Europas skoger” (MCPFE), som Norge om få år overtar ledelsen av, få en slik rolle.

Global skogavtale
Som et ledd i å øke landenes forpliktelse til å ivareta verdens skogressurser og å nå målene, ble det besluttet å iverksette en prosess for forhandle fram en global skogavtale. Denne avtalen, som ikke skal være rettslig bindende, skal etter planen vedtas på neste sesjon i forumet i april 2007.

Skog: FNs skogforum har oppnådd enighet om et rammeverk for det globale samarbeidet om skogpolitikk.