Historisk arkiv

Skog: Kartlegger skader fra fly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: I 2005 ble skogen i et område på mange kvadratkilometer i Åsnes i Hedmark skadet. Årsaken var et sterkt angrep av rød furubarveps. For å kartlegge utbredelsen og omfanget av skadene benytter Skogforsk nå flybåren laserskanning.

Skog: Kartlegger skader fra fly

Skog, Furu, Foto: LMDSkog: I 2005 ble skogen i et område på mange kvadratkilometer i Åsnes i Hedmark skadet. Årsaken var et sterkt angrep av rød furubarveps. For å kartlegge utbredelsen og omfanget av skadene benytter Skogforsk nå flybåren laserskanning.

Trærne dør normalt ikke av skadene. Larvene avsluttet gnagingen i slutten av juli. Den hardest rammede skogen er i ferd med å få tilbake et grønnskjær fordi årsnålene fortsetter å vokse til midten av august. Laserskanningen er gjort både før og etter larvegnag og så snart dataene er klare kan området kartlegges for skadeomfanget.

Nøyaktig stedfesting
Den flybårne laserskanneren sender ut 100.000 pulser i sekundet. Ved hjelp av svært presise klokker og geografisk referering om bord i flyet, vil hvert eneste retursignal bli nøyaktig stedfestet. Prinsippet for denne metoden er at jo tettere trekronene er, dvs. jo større barmassen er, desto færre laserpulser fra flyet vil trenge gjennom hele kronesjiktet og treffe bakken. Laserskanning vil derfor både kunne stedfeste og estimere omfanget av et eventuelt massetap.

Prosjektet utføres av Skogforsk og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) og er finansiert av Skogtiltaksfondet, Skogbrand, Skogforsk, Glommen skogeierforening og Åsnes kommune. Flybåren laserskanning, har et stort potensial for overvåking og kartlegging av skogskader og er allerede tatt i bruk for skogbruksplanlegging.

Skog: Skogforsk har nå tatt i bruk flybåren laserskanning for å kartlegge skogskader i Hedmark.