Historisk arkiv

Skog: Kartlegger skogen med laser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Flybåren laser er blant de mest lovende fjernmålingsteknikkene for kartlegging av skogøkosystemer over store områder. Teknologien kan brukes til å kartlegge skog-ressursene på en økonomisk effektiv måte.

Skog: Kartlegger skogen med laser

Skog: Flybåren laser er blant de mest lovende fjernmålingsteknikkene for kartlegging av skogøkosystemer over store områder. Teknologien kan brukes til å kartlegge skogressursene på en økonomisk effektiv måte. Samtidig gir den mange muligheter som ikke finnes i tradisjonelle kartleggingsmetoder. Teknologien kan også brukes som basis i biologisk skogforskning og som grunnlag for å fastslå forandringer som måtte følge av klimaendringer.

Internasjonalt samarbeid
Institutt for naturforvaltning (INA) ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) er en ledende internasjonal aktør innen forskning på bruk av flybåren laser. Tirsdag 22.08 arrangerer INA et seminar hvor temaet er hvilken rolle flybåren laser kan ha i overvåkning, forvaltning og forskning på skogens økosystemer. INA samarbeider med flere nasjonale og ledende internasjonale organisasjoner om dette prosjektet.

- I Norge samarbeider vi med Norsk institutt for Skog og Landskap og private bedrifter som lever av datainnsamling og bearbeiding av slike data til nyttig informasjon. Internasjonalt jobber forskere herfra sammen med forskere fra University of Minnesota, Yale University og fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, sier professor Erik Næsset.

På seminaret vil både UMBs egne forskere og forskere fra andre institusjoner bidra, og deltagere både fra privat næringsliv og offentlig forvaltning er ventet.

Skog: Flybåren laser er blant de mest lovende fjernmålingsteknikkene for kartlegging av skogøkosystemer over store områder viser forskning ved UMB.


21.08.06