Historisk arkiv

Skog: Stabil helsetilstand i norske skoger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Skog: Helsetilstanden til trærne i norske skoger har vært relativ stabil siden 1997, bortsett fra en svak nedgang i kronetettheten til gran og furu i 2005.

Skog: Stabil helsetilstand i norske skoger

Skog: Helsetilstanden til trærne i norske skoger har vært relativ stabil siden 1997, bortsett fra en svak nedgang i kronetettheten til gran og furu i 2005. Dette viser det årlige Overvåkingsprogrammet for skogskader fra Norsk institutt for skogforskning (Skogforsk), Norsk institutt for jord- og skogkartlegging (NIJOS) og Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Overvåker skogen
Overvåkningsprogrammet for skogskader i Norge (OPS) ble opprettet i 1984. Bakgrunnen var at det på 1980-tallet ble dokumentert omfattende skogdød i grenseområdene mellom daværende Øst-Tyskland, Tsjekkoslovakia og Polen. Skadene kunne ikke henføres til noen bestemt årsak, men de ble sett i sammenheng med luftforurensninger som sur nedbør og direkte nedfall av svovel.

Skogens helsetilstand overvåkes ved å registrere kronetetthet, kronefarge, skader og avdøing på nær 40 000 trær i Norge. Disse er fordelt på omkring 2 000 faste flater spredt rundt i landet.

For hele landet var det, i 2005, en nedgang i gjennomsnittlig kronetetthet for gran og furu, mens den økte for bjørk sammenliknet med året før. Samme år ble det registrert færre misfargede gran- og bjørketrær i Norge, sammenlignet med året før. Når det gjelder furu var andelen gule og misfargede trær uendret, og det er fortsatt få misfargede furutrær i Norge.

Skogforsk koordinerer
Skogforsk koordinerer skogovervåkingsprogrammet i Norge på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet og Statens forurensningstilsyn. I tillegg til Skogforsk deltar NIJOS og NILU, samt Fylkesmennenes landbruksavdelinger og skogbrukssjefene i landets kommuner.

Om NIJOS
NIJOS er et statlig, nasjonalt fagorgan under Landbruks- og matdepartementet, som framskaffer informasjon om jorda, skogen, utmarka og landskapet i Norge. NIJOS viderefører sitt arbeid i Norsk institutt for skog og landskap fra 1. juli 2006, sammen med Skogforsk og Norsk genressurssenter. Norsk institutt for skog og landskap et nytt nasjonalt institutt for kunnskap om arealressurser.

Om NILU
Instituttets arbeidsområder er miljøforskning med vekt på kilder til luftforurensning, atmosfærisk transport, omvandling og avsetning. NILU foretar også vurdering av forurensningers virkninger på økosystemer, helse og materialer.