Historisk arkiv

Statskog: Fjellreven gikk i fotoboksen!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statskog: 48 fotobokser er satt ut i Øst-Finnmark for å dokumentere tilstedeværelse av fjellrev og andre åtseletere. Omsider har to fjellrever latt seg fotografere.

Statskog: Fjellreven gikk i fotoboksen!

Statskog: 48 fotobokser er satt ut i Øst-Finnmark for å dokumentere tilstedeværelse av fjellrev og andre åtseletere. Etter at det i 2005 ble det knipset over 200.000 bilder uten at man hadde greid å forevige fjellreven, kan man nå slippe jubelen løs. To fjellrever har så langt i år latt seg fotografere.

Utrydningstruet
Fjellreven er det mest utrydningstruede pattedyret i Norge. Det treårige prosjektet i Finnmark startet i 2005 og har til hensikt å avdekke betingelser for en levedyktig, styrke potensialet for en levedyktig bestand, samt etablere en langsiktig strategi for bevaring og overvåking av fjellrev i Finnmark. Prosjektet har flere delprosjekt og Statskog Fjelltjenesten har det praktiske arbeidet med fotoboksstudiet.

 

Statskog, Fjellrev, Foto: UiT
Statskog: Fjellrev fotografert på Varangerhalvøya. Foto: Universitetet i Troms

- I 2005 ble det for første gang satt ut 48 fotobokser med åte, fordelt på tiltaksområdet og tre referanseområder, sier leder Elin Skog i Fjelltjenesten i Finnmark.

Det er under gjennomgang av bilder tatt på Varangerhalvøya det er funnet bilder av to fjellrev. Det er gledelig nytt for dem som arbeider med dette dyret. Dokumentasjon av fjellrevyngling på Varangerhalvøya de siste årene har kun avdekket to ynglende par i 2002, ett i 2003, ingen i 2004 og ett i 2005. Totalt fire ynglinger ble registrert i Finnmark fylke i 2005.

Statskog
Statskog har grunnbokshjemmelen til ca. 110 000 km2, eller vel 1/3 av fastlands-Norge. Statens grunn i Finnmark omfatter ca. 46 000 km2, og forvaltes i medhold av Loven om statens umatrikulerte grunn i Finnmark. Statskog eies av staten og styres av Landbruks- og matministeren gjennom foretaksmøtet.