Historisk arkiv

Bioenergi: Stort potensial i skogen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: I dag bidrar bioenergi til omtrent 12 TWh i Norge. Forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap mener bioenergi basert på skogens ressurser har et mye større potensial i Norge.

Bioenergi: Stort potensial i skogen

Bioenergi: I dag bidrar bioenergi til omtrent 12 TWh (Terrawatt-timer) i Norge. Forskere vedUniversitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) mener bioenergi basert på skogens ressurser har et mye større potensial i Norge.

Kan doble produksjonen
I dag bidrar bioenergi til omtrent 12 TWh (Terrawatt-timer) i Norge. Skogindustri og vedovner står for hovedbidraget. Men potensialet tilsier en produksjon på nesten det dobbelte. I følge beregningene til forskerne ved Institutt for naturforvaltning representerer skogråstoff det viktigste potensialet for mer bioenergi.

Fiber fra skogsvirke

Professor Birger Solberg og forsker Erik Trømborg ved UMB forsker på utvikling av markedet for bioenergi, og spesielt konkurransen om fiber fra skogsvirke. - Det er mange forhold som spiller inn på utviklingen av skogbasert bioenergi i Norge. Vi analyserer kostnader og flaskehalser for nyetablerte bioenergianlegg, og hvordan ulike virkemidler, som for eksempel investeringsstøtte og pris, vil påvirke bruken av bioenergi, sier de to forskerne.

Sentralt i modellen forskerne bruker er modellering av tilbudet av tømmer og hogstavfall, transport, bruk av biprodukter for skogindustrien og konkurranseforholdet mellom tømmer til skogindustri og energiproduksjon.

Bioenergi: Forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) mener bioenergi basert på skogens ressurser har et stort potensial i Norge.


09.01.06