Historisk arkiv

Dyr: Møte om munn- og klauvsjuke i Storbritannia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen ber folk være lojale mot de tiltakene som blir iverksatt i EU, Storbritannia og Norge som følge av utbruddet av munn- og klauvsjuke. – Vi har alle et ansvar for å bidra til at smitten ikke kommer inn i den norske husdyrbestanden, sier Riis-Johansen.

Dyr: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen ber folk være lojale mot de tiltakene som blir iverksatt i EU, Storbritannia og Norge som følge av utbruddet av munn- og klauvsjuke. - Vi har alle et ansvar for å bidra til at smitten ikke kommer inn i den norske husdyrbestanden, sier Riis-Johansen. 

Mer om Munn- og klauvsyke hos:

Det har i dag vært avholdt et møte mellom landbruks- og matministeren og landbruksnæringen i forbindelse med at det før helgen ble påvist munn- og klauvsjuke i Storbritannia. Mattilsynet og Veterinærinstituttet deltok på møtet. Formålet med møtet var å få en oppdatert oversikt over situasjonen og de faglige vurderingene i den sammenhengen. 

- Selv om britiske myndigheter har iverksatt omfattende tiltak og trolig også funnet smittekilden, er det fortsatt nødvendig at alle opptrer ansvarsfullt for å hindre at vi får denne ekstremt smittsomme dyresykdommen til Norge, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. 

Det ventes at EU-Kommisjonen i dag vil formalisere et forbud mot eksport fra Storbritannia av dyr og animalske produkter fra dyrearter som er mottakelige for munn- og klauvsjuke. I praksis betyr dette at det også blir forbudt å importere eller ta med slike produkter i reisebagasjen fra Storbritannia. 

- Mattilsynet og Veterinærinstituttet sa på møtet at de vurderer de tiltakene som allerede er iverksatt og det eksportforbudet som ventes å komme i dag, som riktige og tilstrekkelige i dagens situasjon. Mattilsynet vil ta opp behovet for skjerping av importkontrollen med Tollvesenet, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Dyr: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen ber folk være lojale mot de tiltakene som blir iverksatt i EU, Storbritannia og Norge som følge av utbruddet av munn- og klauvsjuke.