Historisk arkiv

Dyrvelferd: Har sauen det ålreit?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyrevelferd: Folk flest tror at sauer har det veldig ålreit, men stemmer det med virkeligheten? Faktum er at det har vært gjort svært lite forskning på sauens velferd.

Dyrevelferd: Folk flest tror at sauer har det veldig ålreit, men stemmer det med virkeligheten? Faktum er at det har vært gjort svært lite forskning på sauens velferd. 

Forskning på tvers av fagmiljøer
Undersøkelser viser at sauer har en helt spesiell plass i opinionen, og vi oppfatter at de har et mer naturlig liv enn andre husdyr. Det har imidlertid vært gjort lite forskning på sauens velferd. For å bøte på dette, er det satt i gang et utradisjonelt samarbeid mellom Norges veterinærhøgskole (NVH), Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) og Animalia (tidlige Fagsenteret for kjøtt). Samarbeid mellom natur- og samfunnsvitenskapelige miljøer er nytt i Norge når det gjelder forskning på dyrevelferd. Tanken er at den tverrfaglige tilnærmingen vil gi en mer helhetlig forståelse av hva som påvirker dyra.  

Felles retningslinjer
Den biologiske delen av prosjektet skal ta for seg sauens fysiske helse, mens SIFO skal se på hvordan menneskenes relasjon til sauen påvirker dens ve og vel. Sauenæringen, representert i prosjektet ved Animalia, har tatt mål av seg til å bli internasjonalt ledende innenfor dyrevelferd. Forskningen skal blant annet munne ut i et felles sett med retningslinjer for sauevelferd etter samme modell som allerede finnes for gris, kyr og fjørfe. 

Prosjektet startet opp høsten 2006, og går over tre år. Det finansieres av Matprogrammet til Forskningsrådet, Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og Forskningsmidler over jordbruksavtalen.  

Dyrevelferd: Det viser seg at det er gjort svært lite forskning på sauens velferd.