Historisk arkiv

Eiendom: Ikke konsesjon til Bredvolds skoger AS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Eiendom: Landbruks- og matdepartementet har bestemt at klagen fra Bredvolds skoger A/S om avslag på konsesjon ikke skal tas til følge.

Eiendom: Landbruks- og matdepartementet har bestemt at klagen fra Bredvolds skoger AS om avslag på konsesjon ikke skal tas til følge.

- I forarbeidene til den siste konsesjonsloven er det understreket at landbrukseiendommer i størst mulig grad skal eies av personer som selv bebor og driver sine eiendommer. Dette gir best grunnlag for at ressursene blir aktivt brukt til beste for lokalsamfunnet og bygda. Dette er også en stabil og rasjonell eierform, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Godt ressursgrunnlag
-  Dette var Åsnes kommune sitt utgangspunkt da de avslo å gi konsesjon til et AS, og det er vårt utgangspunkt, sier Heggem. - I dette tilfellet mener vi det er tale om en eiendom med et godt ressursgrunnlag i jord og skog som kan gi stor nok avkastning for både fast bosetting og drift i åra framover. Vi finner derfor ikke grunnlag for å fravike dette prinsippet i denne saken, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Åsnes kommune avslo søknad om konsesjon til Bredvolds skoger AS 02.10.2006, og opprettholdt dette ved behandling av klage 04.12.2006. Fylkeslandbruksstyret tok klagen til følge og ga i møte 20.04.2007 konsesjon. Statens landbruksforvaltning overprøvde fylkeslandbruksstyrets vedtak og nektet konsesjon. Saken ble deretter klaget inn for Landbruks- og matdepartementet.

Eiendommen ligger i Åsnes kommune. Den er totalt på ca 25 454 daa som bl.a. fordeler seg på ca 500 daa dyrka jord og 22 562 daa produktiv skog.  Det er to våningshus på eiendommen og  flere andre hus. Konsesjonssøker har planer om å utvikle eiendommen innen landbruk og tilleggsnæringer.  Etter søkers oppfatning vil det være en stor fordel for driften og utviklingen av eiendommen, bl.a. på grunn av skattereglene, om den eies av et aksjeselskap. 

Eiendom: Landbruks- og matdepartementet har bestemt at klagen fra Bredvolds skoger A/S om avslag på konsesjon ikke skal tas til følge.