Historisk arkiv

EU: Kompromiss om bygdeutviklingsmidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU: Landbruksministrene i EU og Europaparlamentet inngår kompromiss om frivillig overføring av midler til bygdeutvikling.

EU: Landbruksministrene i EU og Europaparlamentet inngår kompromiss om frivillig overføring av midler til bygdeutvikling.

Da statslederne i EU ble enige om langtidsbudsjettet i Europarådets møte i desember 2005 introduserte de en ordning med frivillig overføring av inntil 20 prosent av midlene fra landbrukspolitikkens pilar 1 (direkte støtte) til pilar 2 (bygdeutvikling). Dette skulle komme i tillegg til den obligatoriske overføring som for tiden er 5 prosent.

Tidligere avvist av Europaparlamentet
Europaparlamentet har lite formell medbestemmelse i landbrukspolitiske spørsmål. De aller fleste saker vedtas av landbruksministrene i Rådet. Europaparlamentet har to ganger avvist ordningen med frivillig overføring av midler til bygdeutvikling. Flertallet av medlemmene i Europaparlamentet mener at dette er en ordning som vil bidra til konkurranseulikheter mellom medlemslandene og at ordningen vil undergrave den felles landbrukspolitikken. Uten formell medbestemmelse kunne Rådet i prinsippet se bort fra Europaparlamentets syn i denne saken. Parlamentet har imidlertid medbestemmelse i budsjettsaker. Europaparlamentet har derfor benyttet sin makt over budsjettet til å presse fram en løsning som er mer i tråd med deres syn. Teknisk er dette gjort ved at Europaparlamentet har blokkert 20 % av budsjettet for bygdeutvikling. Parlamentet har dermed gjort det umulig for medlemslandene å gjennomføre sine planer for bygdeutvikling. Iverksettelsen av det nye regelverket på området er effektivt forsinket i alle medlemsland.

Opphevet blokkering
Landbruksministrene vedtok mandag 19. mars et kompromiss som tar hensyn til Europaparlamentets betenkeligheter til ordningen med frivillig overføring av midler til bygdeutvikling. Onsdag 21. mars opphevet budsjettkomiteen i Europaparlamentet blokkeringen av midlene slik at medlemslandene nå kan iverksette sine nasjonale planer på området.

Under pressekonferansen etter rådsmøtet varslet Kommissær for landbruk og bygdeutvikling, Mariann Fischer Boel at hun vil foreslå en gradvis økning av den obligatoriske overføringen av midler til bygdeutvikling i inneværende budsjettperiode fram mot 2013.  Dette resulterte i en høflig protest fra Rådets leder, Horst Seehofer. Han understreket formannskapets syn om at langtidsbudsjettet for 2007 til 2013 ligger fast og at eventuelle endringer først kan komme etter 2013 når det nye langtidsbudsjettet gjøres gjeldende, rapporterer landbruksråden i Brussel, Knut Øistad.

EU: Landbruksministrene i EU og Europaparlamentet inngår kompromiss om frivillig overføring av midler til bygdeutvikling.