Historisk arkiv

FAO: Advarer om tap av husdyrraser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

FAO: FNs organisasjon for mat og landbruk er bekymret for mulig tap av husdyrraser, og lanserer en global handlingsplan for å stanse tapet av mangfold.

FAO: FNs organisasjon for mat og landbruk er bekymret for mulig tap av husdyrraser, og lanserer en global handlingsplan for å stanse tapet av mangfold.

FAO mener at graden av utryddelse av husdyrraser er alarmerende. FAO oppfordrer i dag verdenssamfunnet til å vedta en global handlingsplan for å stanse tapet av mangfold innen verdens husdyr, og for å verne om den globale tilgangen til mat.

Dyregenetiske ressurser på global dagsorden
Den 3-7. september deltar over 300 beslutningstakere, forskere, dyreprodusenter og dyrebønder i den første internasjonale tekniske konferansen om dyregenetiske ressurser for mat og jordbruk. Konferansen organiseres av FAO i Interlaken, Sveits. Representanter fra 120 land er samlet for å framforhandle og vedta en global handlingsplan for dyregenetiske ressurser og for å komme til enighet om prioriterte tiltak for en bærekraftig bruk, for bevaring og for en bærekraftig utvikling.

- En klok håndtering av verdens dyregenetiske ressurser er viktigere enn noensinne,”sa FAOs undergeneraldirektør Alexander Müller i dag.  - Mulighetene for å bevare og forbedre dyreproduksjonen som disse ressursene tilbyr, kommer til å ha enorm betydning i de kommende tiår, fastslo Müller. - Klimaforandringer og nye og smittsomme dyresykdommer som dukker opp, understreker nødvendigheten av å opprettholde kapasiteten til å tilpasse produksjonssystemene i landbruket.

Kan ha unik betydning for matproduksjon
Mange raser som i dag risikerer utrydding har unike egenskaper som resistens mot sykdommer og evnen til å tilpasse seg ekstreme klima. Dette kan bli grunnleggende for mange framtidige generasjoners tilgang på mat, sier FAO. Dessuten må raser som har stor utbredelse håndteres på en klokere måte. Blant flere av disse svekkes det genetiske mangfoldet av at kun et fåtall populære individer brukes til avl.

Minst én husdyrrase utryddes hver måned
I følge FAOs nye rapport om dyregenetiske ressurser ” The State of the World´s Animal Genetic Resources”, har minst én husdyrrase blitt utryddet i måneden de siste syv årene, hvilket betyr at genetiske egenskaper går tapt for alltid. Om lag 20 prosent av verdens storfe-, geit-, gris-, hest- og fjørferaser risikerer nå å utryddes ifølge rapporten, som er den første internasjonale analysen av buskaps biologiske mangfold og av landenes kapasitet til å håndtere sine dyregenetiske ressurser.

- Interlakenkonferansen er et viktig steg, sa den sveitsiske finansministeren Doris Leuthard da hun åpnet konferansen. - Men det er kun ett steg. Veien er lang og det gjenstår mye arbeid, sa Leuthard.

FAO: FNs organisasjon for mat og landbruk er bekymret for mulig tap av husdyrraser.