Historisk arkiv

Forskning: Storsatsing på fisketurisme i Trøndelag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Forskning: I Trondheimsfjordregionen er det beregnet at omsetning av fiske og ringvirkninger av dette beløper seg til ca kr 1 milliard årlig.

Forskning: Årets laksefiske startet for fullt 1. juni, og de neste tre månedene vil flere hundre tusen fiskere strømme til landets elver. Bare i Trondheimsfjordregionen er det beregnet at omsetning av fiske og ringvirkninger av dette beløpet seg til ca kr 1 milliard årlig. For å øke verdiskapingen i regionen ytterligere har AREAL- programmet i Norges forskningsråd etablert samarbeid om et større forskningsprosjekt.

Suksess for landbruksnæringen
Bakgrunnen for forskningsprosjektet er elvene rundt Trondheimsfjordens initiativ for å kompensere kilenotfiskerne i sjøen for ikke å fiske. Ordningen startet i 2005, koster nærmere 4,5 millioner i året og har så langt vært en stor suksess for ”laksebøndene” i regionen. Oppgangen av fisk i elvene viser så langt en betydelig vekst. Det samme gjør tilstrømningen av sportsfiskere fra hele verden og tilhørende omsetning.

Nå har organisasjonen bak oppleieordningen, ”Elvene rundt Trondheimsfjorden” (ErT), fått med seg forskere for å skaffe mer kunnskap om de biologiske og økonomiske virkningene av oppleieordningen. Forskningsprosjektet Laks og verdiskaping i Trondheimsfjorden (LOVIT) startet i juni 2006 og gjennomføres i et samarbeid mellom ErT, næringsorganisasjoner, bedrifter og forskningsinstitusjoner som Universitet for Miljø og Biovitenskap (UMB) og Norsk institutt for Naturforskning (NINA).

Ny kunnskap
Målet med prosjektet er å generere kunnskap som bidrar til å styrke effektene av oppleieordningen, samtidig som ny kunnskap om markeder og markedssegmenter, produkter og tjenester knyttet til laksefisketurisme skaffes til veie. Prosjektet skal også undersøke markedsmuligheter og interesse for å satse på turisme blant grunneiere og oppsittere i fjorden, og for mulighetene for samarbeid mellom elv og fjord innenfor turisme i regionen. 

Kunnskapen fra dette prosjektet vil bidra til å videreutvikle lakseressursen og laksefisketurismen i hele Norge, sier seniorforsker ved NINA, Øystein Aas. Tidligere har NHO Reiseliv og Norges Skogeierforbund anslått at omsetning av laksefiske og tilleggstjenester i Norge har et potensial på nærmere 2.2 milliarder kr.

Areal-programmet
Prosjektet støttes av Areal -programmet i Forskningsrådet med 5.8 millioner kroner over en fire års periode.