Historisk arkiv

Grüne Woche 2007: Stor stemning i Berlin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Grüne Woche 2007: En jevn strøm av både vanlige forbrukere, bransjefolk og journalister er i disse dager innom den norske paviljongen på Grüne Woche. De norske utstillerne opplever en overveldende respons.

Grüne Woche 2007: Stor stemning i Berlin

Grüne Woche 2007: En jevn strøm av både vanlige forbrukere, bransjefolk og journalister er i disse dager innom den norske paviljongen på Grüne Woche. De norske utstillerne opplever en overveldende respons.

- Her kan vi måle oss med de beste produktene i Europa. Tilbakemeldingene vi har fått så langt er overstrømmende, sier styreformann Bjørn Ringstad i Tind Spekevarer.

Han er en av de 25 norske utstillerne på verdens største forbrukermesse for mat, landbruk og reiseliv, som varer til 28. januar.

For spekematprodusenten fra Stranda er turen til Tyskland en test på om de virkelig er klare for å vokse seg ut av forsøksbutikkene og inn i et større marked.

- Vi har fått bekreftet at vi er klare for å nå mye bredere ut. Et par norske hotellkjeder har for eksempel vist stor interesse for produktene våre. Eksport er også en ambisjon på sikt, og erfaringer som denne i utlandet gjør godt, sier Ringstad.

Grüne Woche: Landbruksminister Terje Riis-Johansen prøvesmaker spekematen til Bjørn Ringstad i Tind Spekevarer. Foto: Synnøve Aspelund.
Grüne Woche 2007:Landbruksminister Terje Riis-Johansen prøvesmaker spekematen til Bjørn Ringstad i Tind Spekevarer. De norske utstillerne på Grüne Woche forteller at de har fått mye og svært god respons.
Foto: Synnøve Aspelund.

Grüne Woche 2007: Norges stand 2007. Foto: Gorm K. Gaare
Grüne Woche 2007: Norges stand 2007. Foto: Gorm K. Gaare.

Lokal mat er trendy
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen synes det er på høy tid at de som produserer norsk nisjemat får mer oppmerksomhet.

- Vi har hatt altfor lite fokus på å synliggjøre lokal, norsk mat. Men dette er i kraftig endring. De som er på denne messen har et unikt produkt å selge, noe vi kan være stolte av, sier han.

- Folk blir mer og mer opptatt av lokal mat, den såkalt kortreiste maten, som også har en historie og er del av en kulturtradisjon. Mat, reiseliv og naturopplevelser må ses i en helhet. Her har Norge mye å by på, sier Riis-Johansen.

Mat og reiseliv=sant
Og tyskerne i messehallen er ikke bare sultne på sultne på smaksprøver av norske særegenheter som rakfisk, fenalår og reinsdyr - informasjon om Norge som land for gode opplevelser frister også. Fra den nord-norske standen lokker markedssjef May-Britt Paulsen i Lofoten Winter tyske turister nordover. Overraskende mange kjenner til Nord-Norge og Lofoten, forteller Paulsen, som var på Grüne Woche for to år siden:

- Kunnskapen er mye sterkere nå enn sist jeg var her. Folk spør etter Nord-Norge, flere har hørt om Lofotoen, og det er opplagt at vi har noe mange tyskere er ute etter - natur, god plass, stillhet og unike opplevelser.

Bygger nettverk
Å profilere seg for vanlige forbrukere og de drøyt 4.000 journalistene som besøker messen er en ting. Grüne Woche er i tillegg en gigantisk øvelse i nettverksbygging.

- Denne messen viser hvor viktig det er å være der de andre er. Her er det et stort nettverk og vi møter alle de toneangivende i mat- og reiselivsnæringen, sier Guri Ingebrigtsen, ordfører i Vestvågøy kommune.

Hun deltok også på et ordførermøte mellom sju norske og sju tyske ordførere. Da Vestre Slidre-ordfører Eivind Brenna skulle holde hilsningstale under middagen, inviterte han like godt alle de tyske ordførerne til Valdres i august. Han mener kommunene i Bayern og Valdres har mange av de samme utfordringene når det gjelder å holde bygdene levende.

- Vi har begge et landbruk med base i volumproduksjon, men med ønske om å utvikle spesialprodukter som også kan selge. En annen felles utfordring er utflytting. Hvordan den kan stanses, eller snus, skal vi snakke mer om, sier Brenna.

Grüne Woche 2007: De norske utstillerne opplever en overveldende respons på Grüne Woche 2007.


23.01.07