Historisk arkiv

Grüne Woche: Lærings- og nettverksarena

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Grüne Woche: Voss kjøttindustri har vært med til Grüne Woche for første gang og er svært fornøyd med hvordan tyskerne tar imot produktene deres. Handlagede produkt av høy kvalitet skaper interesse hos forbrukere i gourmet markedet.

Grüne Woche: Lærings- og nettverksarena

Grüne Woche: Voss kjøttindustri har vært med til Grüne Woche for første gang og er svært fornøyd med hvordan tyskerne tar imot produktene deres. Handlagede produkt av høy kvalitet skaper interesse hos forbrukere i gourmet markedet.

- Det virker som om de som er litt mer avanserte forbrukere, som er spesielt interessert i mat og opptatt av gourmet produkter, stopper og smaker. Mange kommer etter en stund på messen tilbake for å smake mer og kjøpe med noe hjem. Dette er utrolig bra på en messe med så mye tilbud på matsiden. Men av en eller annen grunn er mange tyskerne litt redd for lammekjøtt, forteller produksjonsleder Arne Merkesdal i Voss Kjøttindustri.

Gode erfaringer med hjem
Totalt sett har Voss Kjøttindustri mange erfaringer å ta med seg hjem fra Grüne Woche. Samspillet med og nettverket som har utviklet seg med de andre deltakerne på den norske standen er svært viktig, responsen fra de tyske forbrukere og det å delta på en internasjonal messe er gode erfaringer å ha med seg hjem. Merkesdal forteller at dette har gitt mye ny kunnskap for deres bedrift.

Voss kjøttindustri er allerede på eksportmarkedet med noe fenalår til italienske gourmetrestauranter i Toscana- området. Det har imidlertid så langt ikke blitt så store volum av dette.

Gammelt handverk
Hos Voss Kjøttindustri er gamle, tradisjonsrike oppskrifter og produksjonsmetoder tatt vare på. Gjennom solid fagkunnskap og moderne produksjonsutstyr er tradisjonene ført videre. En rekke av produktene kan smykke seg med Spesialitet-merket fra Matmerk.

Grüne Woche: Fenalår fra Voss. Foto: Arne Rød, Innovasjon Norge
Grüne Woche: Fenalår fra Voss Kjøt.
Foto: Arne Rød, Innovasjon Norge

- Dette er gammelt handverk. For eksempel fenalårene blir saltet på gamlemåten ved at saltet strykes på med hånd. Denne metoden begrenser saltsmaken og gjør at de fremtrer helt annerledes enn industriproduktene. Fenalårene henges til modning i våre lokaler og blir jevnlig godt over for å følge med på modningsprosessen. Voss kjøttindustri har gjennom årene bygd opp solid kompetanse på dette området og har utviklet teft for ”godsmaken” gjennom å kjenne på produktene. I sannhet et håndverk, sier Merkesdal.

150 villsaubønder
Voss Kjøttindustri AS produserer i dag flere produkter av villsau. Produksjonen av villsau omfatter i tillegg til fenalår, også fårepølse og spekepølse av villsau. Råvarene leveres fra 150 entusiastiske villsaubønder i Hordaland og Sogn og Fjordane. Utgangspunktet er en over 1000 år gammel driftsform. Villsauen er ikke bare viktig i kysthistorisk sammenheng, men er også betydelig i forhold til å bevare kulturlandskapet og vestlandske mattradisjoner.

Grüne Woche
Landbruks- og matdepartementet står bak den norske paviljongen på Grüne Woche i nært samarbeid med Innovasjon Norge og ambassaden i Berlin. 28 norske virksomheter, store og små, som representerer både norsk næringsmiddelproduksjon og norske reiselivsprodukter, deltar på standen sammen med noen av Norges beste kokker fra Gastronomisk Institutt.

Ytterligere informasjon:
Voss Kjøttindustri AS
Arne Merkesdal +47 997 34 926 - merkesdal@voss-kjottindustri.no
Bjarte Tolaas +47 911 16 925 - bjarte@voss-kjottindustri.no


29.01.07