Historisk arkiv

Grüne Woche: Norsk kveite til Berlin og Lyon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Grüne Woche: Norsk Kveite fra havbruk er hovedingrediens blant råvarene i Bocuse D`Or. Den presenteres også på Grüne Woche i Berlin denne uken.

Grüne Woche: Norsk kveite til Berlin og Lyon

Grüne Woche: Norsk Kveite fra havbruk er hovedingrediens blant råvarene i Bocuse D`Or. Den presenteres også på Grüne Woche i Berlin denne uken.

Innovasjon Norge har gjennom sine virkemidler bidratt sterkt til at kveiteproduksjon har fått en slik markedsposisjon og er også sponsor til den norske deltakelsen i Lyon.

Fra Grüne Woche til Bocus D`Or
På Grüne Woche er kveite representert med selskapet Atlantic Halibut. Selskapets leder, Magnus Skretting, sier at takket være målrettet arbeid av kveiteprodusentene og samspillet mellom EFF og Innovasjon Norge, har kveite fått den sentrale plassen i kokkekonkurransen. Skretting drar direkte fra Berlin til Lyon for å følge opp konkurransen fra deres side.

På samme måte som Norges kandidat Sven Erik Renaa (Årets kokk i 2006) har forberedt seg til konkurransen, har kveiteprodusentene jobbet i mange år for å få frem det produktet de nå stolt kan presentere.

Grüne Woche: Sjefskokk Thomas Hoøy med fersk kveite. Foto: Arne Rød
Grüne Woche
: Sjefskokk Thomas Hoøy med fersk kveite på Norges stand på Grüne Woche i Berlin. Foto: Arne Rød, Innovasjon Norge.

Norge leverer sjømat til verdens beste kokker
Det er fjerde gang norsk sjømat er valgt ut til dette som betegnes som verdensmesterskapet i kokkekunst. I 1997 var Eksportutvalget for fisk samarbeidspartner for første gang med norsk skrei, i 1999 med norsk sei og norsk kamskjell og i 2003 med norsk ørret. I år er det kveite og kongekrabbe Norge bidrar med.

Målsettingen med å være offisiell leverandør er i første rekke å øke kjennskapen til norsk sjømat i ”foodservice” markedet, men også mot konsumet. Målet er å etablere et internasjonalt nettverk mot høy-image restauranter.

Kvalitetsmarkering av sjømaten
Det er også et mål å bruke Norges status som råvareleverandør (4de gang) til kvalitetsmarkering generelt av den norske sjømaten. Lyon har antagelig Frankrikes høyeste tetthet av bra restauranter og bistroer. Fra 15. til 28. januar vil minst et trettitalls steder ha norsk kveite på menyen og noen også kongekrabbe. I tillegg arrangeres presentasjon for presse og gourmetkokker på et nydelig slott utenfor Lyon på Institut Paul Bocuse.

Tre norske verdensmestre
Mange norske kokker har markert seg i konkurransen. Vi har hele tre verdensmesterskap; Bernt Stiansen i 1993, Terje Ness i 1999 og Charles Tjessem i 2003. I tillegg har Lars Erik Underthun sølv i 1997, Odd Ivar Solvold bronse i 1997 og Tom Victor Gausdal klarte sølv i 2005.

Matmesse
Verdensmesterskapet arrangeres samtidig med SIRHA, en av verdens største matvaremesser som er rettet utelukkende mot ho-re-ca markedet. (hotell, restaurant og catering). Sist gang den ble arrangert var i 2005. Da trakk messen 1 860 utstillere og 165 000 besøkende fra 122 land.

Bocuse d`Or
Bocuse d`Or ble etablert i 1989 av Paul Bocuse og messearrangøren Sepelcom i Lyon. Målet var å markedsføre unge internasjonale kokker gjennom et uoffisielt kulinarisk verdensmesterskap, og å markedsføre Lyon som verdens gastronomiske navle.

Grüne Woche
Landbruks- og matdepartementet står bak den norske paviljongen på Grüne Woche i nært samarbeid med Innovasjon Norge og ambassaden i Berlin. 28 norske virksomheter, store og små, som representerer både norsk næringsmiddelproduksjon og norske reiselivsprodukter, deltar på standen sammen med noen av Norges beste kokker fra Gastronomisk Institutt.

Kontaktperson:
Svein Hallbjørn Steien, Innovasjon Norge
svein.hallbjorn.steien@innovasjonnorge.no - Mob: +47 958 58 517