Historisk arkiv

Inn på tunet - et vekstområde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Inn på tunet: 1500 garder i Norge tilbyr Inn på tunet som tilbud innefor helse- og omsorgssektoren, og som et pedagogisk tilbud. Flere fylker satser nå på nye virksomheter. 10. januar skal ansatte i NAV, oppvekst, helse- og sosialsektoren bli bedre kjent med tilbudet.

Inn på tunet: 1500 garder i Norge tilbyr Inn på tunet som tilbud innefor helse- og omsorgssektoren, og som et pedagogisk tilbud. Flere fylker satser nå på nye virksomheter. 10. januar skal ansatte i NAV, oppvekst, helse- og sosialsektoren bli bedre kjent med tilbudet.

Når skolen "ikke passer"
Praktisk læring med gården som klasserom, når skolen "ikke passer", når fosterhjem blir for tett og institusjoner for stort, når man for en kortere eller lengre periode trenger sysselsetting uten arbeidspress, når det er viktig å ha noe å gå til, høre til i et fellesskap hvor du alltid finner noe å mestre og hvor noen ser deg. Dette er kjernen i Inn på tunet.
 
Inn på tunet er et tilbud om aktiviteter på et gårdsbruk tilpasset ulike målgrupper. Med gårdsdrift, dyr og natur som ramme er målet mestring og en bedre hverdag for brukerne.

Inn på tunet: Barn i potetåkeren. Foto: LMD
Inn på tunet
: Barn i potetåkeren. Foto: LMD

Mangfold av muligheter
- Norsk landbruk har mange kvaliteter utover å produsere mat og tømmer. En levende gård gir et mangfold av muligheter, aktiviteter og arbeidsoppgaver. Det kan være en arena for mestring og livskvalitet, som kan være til stor glede og nytte for mange mennesker, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

- For mange næringsutøvere i landbruket har Inn på tunet blitt en viktig næringsvei og gir grunnlag for økt lønnsomhet ved gårdsdriften. Inn på tunet er ei næring i vekst, og det er viktig med en målrettet plan for videre satsing med å utvikle næringen til det beste for tilbydere og kjøpere av tjenesten, sier Riis-Johansen.

Stor interesse for nyetablering
I dag er det omlag 40 Inn på tunet-gårder i Oslo og Akershus og mange er i en planleggings-/oppstartfase. Hittil i år har 30 prosent av Bygdeutviklingsmidlene til Innovasjon Norge i Oslo og Akershus gått til ulike Inn på tunet virksomheter. Oslo og Akershus sin BU-pris gikk da også til Friskgården Romerike som satser friskt på Inn på tunet. 

Sør-Trøndelag og Trondheim kommune styrker satsingen
Sør-Trøndelag er også et eksempel på et fylke som satser på Inn på tunet. Fylket har i dag 50 ulike Inn på tunet tilbud i drift og 50 gårdsbruk er i en idé- og etablererfase.  I regi av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag satses det på å få til Inn på tunet aktiviteter med høy kvalitet, som er godt forankret i kommunene.

Trondheim kommune er eksempel på en bykommune som har forstått verdien av landbrukets grønne tilbud. Politikerne i kommunen vedtok 6. desember i år en styrking av satsingen Inn på Tunet i Trondheim.

Regionkonferanse i Oslo
10. januar neste år arrangeres en stor konferanse om Inn på tunet i Oslo. Målgruppen er ansatte i NAV, oppvekst-, helse- og sosialsektoren. Andre interesserte er også velkomne til å komme til Oslo for å bli kjent med "Inn på tunet ", og se hvordan gården kan bli et godt supplement til offentlige tjenester. Påmeldingsfrist er 4. januar.

Inn på tunet: 1500 garder i Norge tilbyr Inn på tunet som tilbud innefor helse- og omsorgssektoren, og som et pedagogisk tilbud.