Historisk arkiv

Jordbruk: Kan mangedoble aspargesdyrking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Potensialet for aspargesdyrking i Norge er stort. Arealet kan mangedobles, og enda vil det bare dekke en del av det norske markedet.

Jordbruk: Potensialet for aspargesdyrking i Norge er stort. Arealet kan mangedobles, og enda vil det bare dekke en del av det norske markedet.

Kan gi høye inntekter
I Østfold, Vestfold, Nedre Telemark, Agderfylkene eller andre steder med godt lokalklima er det gode muligheter for å lykkes i apargesproduksjonen. - Grønn asparges er en delikatessegrønnsak med sterkt økende popularitet. Når en aspargeskultur først er etablert, kan man høste på de samme plantene til feltet er 8-12 år gammelt, sier Ingunn Molund Vågen ved Bioforsk. - Grønn asparges kan gi høye inntekter på et lite areal, men det er mye som må stemme for at kulturen skal bli vellykket. Det stilles store krav til ugraskontroll, beliggenhet og lokalklima, tilgang på arbeidskraft i høsteperioden osv.

Grønn asparges
Det kan høstes to typer asparges; Ggrønn og hvit. Den hvite aspargesen høstes på veien opp til jordoverflaten, mens den grønne høstes etter at den er kommet opp over jordoverflaten og er blitt eksponert for lys. I Norge produseres bare grønn asparges.

Om Bioforsk
Bioforsk er organisert under Landbruks- og matdepartementet som et forvaltningsinstitutt med særskilte fullmakter. Instituttet har som mål å være en regional, nasjonal og internasjonal konkurransedyktig produsent av kunnskap, tjenester og løsninger gjennom forskning og utviklingsarbeid innenfor planteproduksjon, matvaresikkerhet, økologisk produksjon og jordfaglige miljøspørsmål.

Jordbruk: Potensialet for aspargesdyrking i Norge er stort.