Historisk arkiv

Jordbruk: Syltetøy tar knekken på potetsykdom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Potetcystenematode er en av de alvorligste skadegjørerne på potet. Nå har norske forskere funnet ut at sykdommen kan knekkes raskere ved å tilsette syltetøy i jorda.

Jordbruk: Potetcystenematode er en av de alvorligste skadegjørerne på potet, og normalt tar det 30–40 år å bli kvitt smitten i jorda. Nå har norske forskere funnet ut at sykdommen kan knekkes raskere ved å tilsette syltetøy i jorda.

I Norge ble potetcystenematoder (PCN) første gang påvist på Sørlandet i 1955, sier Bonsak Hammeraas ved Bioforsk. Siden den gang er det påvist PCN på drøyt 6000 eiendommer. Sykdommen er nå registrert i samtlige fylker i Sør-Norge. Eiendommer som rammes av PCN blir umiddelbart lagt i 40 års karantene med forbud mot dyrking av potet og bortføring av jord.

Effektivt syltetøy
I 2005 satte Bioforsk i gang et prosjekt i samarbeid med Fylkesmannens landbruksavdeling i Nord-Trøndelag for å se om det var mulig å iverksette tiltak som effektivt reduserer smittepresset. Det viser seg at flere typer av organisk materiale kan ha negativ innvirkning på nematodenes overlevelse. Så langt i prosjektet har forskerne testet effekten av ulike regionale produkter som kan ha betydning: kjøttbeinmel Norsk Protein, potetrasp fra Sundnes Brenneri, og syltetøyavfall fra Røra Fabrikker. De første resultatene er mildt sagt overraskende.

Tilførsel av syltetøy viser seg å ha en svært positiv reduserende effekt på smittesituasjonen. - Faktisk ble høstpopulasjonen av PCN i forsøksfeltet redusert med hele 97 prosent på to år. Både i 2005 og 2006 ble feltet behandlet med syltetøymendger på 1500 liter pr. år, sier Hammeraas.

Jordbruk: Nå har norske forskere funnet ut at sykdommen Potetcystenematode kan knekkes raskere ved å tilsette syltetøy i jorda.