Historisk arkiv

Jordbruksoppgjøret: Miljøvennlig spredning av gjødsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruksoppgjøret 2007: Avtalepartene er enige om å iverksette et nasjonalt pilotprosjekt for miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel. Ordningen skal innføres vekstsesongen 2008.

Jordbruksoppgjøret 2007: Avtalepartene er enige om å iverksette et nasjonalt pilotprosjekt for miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel. Ordningen skal innføres vekstsesongen 2008.  

Statens landbruksforvaltning har fått i oppdrag å utforme ordningen og å foreslå aktuelle tilskuddsatser innen 1. des­ember 2007. Avtalepartene skal vedta ordning og satser innen utgangen av 2007. Pilotprosjektet har en økonomisk ramme på inntil 5 mill. kroner.

Miljøvennlig spredeteknologi
Avtalepartene er enige om at det er viktig å få til en miljøvennlig håndtering av husdyrgjødsel. I første omgang er det ønskelig å øke andelen av gjødsla som blir spredt med en mer miljøvennlig spredeteknologi og/eller nedmoldet. Avtalepartene ønsker derfor å prøve ut et arealtilskudd for det arealet som spres med stripespreder, injeksjonsutstyr eller som nedmoldes raskt etter spredning. Dette vil også redusere farene for avrenning av fosfor fra husdyrgjødsla.

Tap tilsvarende 15.000 tonn nitrogen
I 2004/2005 ble det spredd over 35.000 tonn plantetilgjengelig nitrogen gjennom husdyrgjødsel. Dette utgjør ca ¼ av alt nitrogenet som blir brukt i jordbruket. Gjennom vanlig bredspredning forsvinner mye av nitrogenet i form av ammoniakk (NH3). Tapet av ammoniakk fra husdyrgjødsel i 2004 tilsvarer ca. 15.000 tonn nitrogen.

Lystgass
Ammoniakk virker forsurende på vassdrag, og det er en gjødslingseffekt i naturen som er negativ for en rekke plantearter. Ammoniakktapene fører også indirekte til økt utslipp av lystgass (en klimagass). I tillegg vil tiltak som reduserer tapet av ammoniakk redusere behovet for nitrogengjødsling fra mineralgjødsel og dermed gi et vesentlig bidrag for å redusere lystgasstapene. Videre bidrar dagens spredemåte av husdyrgjødsel til en lokal luftforurensing i form av lukt.

Jordbruksoppgjøret 2007: Avtalepartene er enige om å iverksette et nasjonalt pilotprosjekt for miljøvennlig spredn­ing av husdyrgjødsel.