Historisk arkiv

Jordloven: Delingsforbudet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordloven: - Jordlovens forbud mot å dele landbrukseiendommer er svært viktig for å sikre en hensiktsmessig bruksstruktur her i landet, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Jordloven: Delingsforbudet

Jordloven: - Jordlovens forbud mot å dele landbrukseiendommer er svært viktig for å sikre en hensiktsmessig bruksstruktur her i landet, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

- For å få til næringsutvikling og bosetting på bygdene, må det legges til rette for at gårdens samlede ressurser, både arealer og bygninger, kan utnyttes som en helhet. Delingsforbudet er et redskap som gjør det mulig å sikre at arealer ikke blir fradelt gården slik at det reduserer det fremtidige næringsgrunnlaget og mulighetene for ny næringsutvikling, sier Riis-Johansen.

Arbeidssted og bosted
- Jeg mener at gården skal være et arbeidssted og et bosted. Det tradisjonelle familielandbruket er en viktig bærebjelke i norsk landbruk. Det er viktig å ta vare på små og mellomstore bruk og opprettholde den varierte bruksstrukturen vi har, bl.a. av hensyn til bosettingen og kulturlandskapet, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Kårboliger
Riis-Johansen mener også å se en uheldig utvikling når det gjelder bygging og fradeling av kårboliger. Landbruket har gjennomgått en stor utvikling de siste årene og behovet for kårbolig er ikke er like stort som før.

- Samtykke til å oppføre kårbolig bør bare gis når det ikke er tvil om at kårbolig er nødvendig av hensyn til driften av eiendommen. Det skal i utgangspunket ikke gis tillatelse til fradeling av kårbolig dersom denne er nødvendig av hensyn til driften.

Kårbolig som ligger i tunområdet eller med grense til dyrka jord bør normalt uansett ikke fradeles, poengterer landbruks- og matministeren.

Brev til kommunene
Landbruks- og matministeren har sendt brev til kommunene, fylkeslandbruksstyrene, fylkesmennene og Statens landbruksforvaltning der han utdyper praktiseringen av jordlovens delingsforbud. Disse synspunkter om praktiseringen av delingsbestemmelsen kan legges til grunn også for andre lignende saker, for eksempel i konsesjonssaker, heter det i brevet.

Stortingets behandling
Stortinget vedtok den 23.11.06 flere endringer i jordloven. Endringene trer i kraft 01.01.07. (Se egen sak i lenke under). Jordlovens delingsbestemmelse (§12) ble ikke endret. I sin innstilling til proposisjonen (Innst. O. nr. 4 (2006-2007) ga flertallet i næringskomiteen uttrykk for at delingsbestemmelsen er viktig for å opprettholde landbrukseiendommenes ressursgrunnlag og god bruksstruktur og for å hindre drifts- og miljømessige ulemper som kan oppstå når det kommer mye landbruksfremmed bebyggelse i et landbruksområde. Et høringsnotatet som ble sendt ut av regjeringen Bondevik II inneholdt et forslag om å oppheve jordlovens delingsforbud.

Jordloven: Jordlovens forbud mot å dele landbrukseiendommer er svært viktig for å sikre en hensiktsmessig bruksstruktur her i landet, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.


02.01.07