Historisk arkiv

Jordvern: Må få bedre tall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordvern: Statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet vil ha bedre tall for nedbygging av dyrka jord.

Jordvern: Må få bedre tall

 

Jordvern: Statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet vil ha bedre tall for nedbygging av dyrka jord.

- Kommunene har et stort ansvar, både for å sikre reduksjon i omdisponering av dyrka jord og for å rapportere skikkelig om hva de faktisk gjør. Det er derfor ikke akseptabelt at nesten halvparten av kommunene har latt være å oppgi tall for omdisponert areal etter plan- og bygningloven, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Usikre tall i KOSTRA
Kommunene har for første gang rapportert på landbruksområdet samlet via KOSTRA-systemet. Tallene er imidlertid mer usikre enn tidligere viser en rapport Statens landbruksforvaltning (SLF) har utarbeidet på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Hele 196 av 433 kommuner har latt være å fylle ut spørsmål om omdisponert areal etter plan- og bygningsloven.

Det er særlig tall for avgang av dyrka og dyrkbar mark etter plan- og bygningsloven som er avvikende. Analyser viser stor sannsynlighet for under- og feilrapportering. Det kan derfor ikke trekkes klare konklusjoner ut av materialet for 2005 på dette området. Tall for jordlov, konsesjonslov og odelslov har større sikkerhet og kan brukes i tidsserier med tidligere års rapporteringer.

 

Vil ta det opp med KS
Landbruks- og matdepartementet har inngått en samarbeidsavtale med Kommunenes Sentralforbund på landbruksområdet. – Vi vil her ta opp behovet for forbedringer. KS må følge opp overfor kommunene for å sikre at de gjør denne innrapporteringen på en skikkelig måte. Vi er avhengige av å ha presis statistikk i vårt politiske arbeid, sier statssekretær Ola T. Heggem.

Statens landbruksforvaltning vil prioritere dette området framover. Statistisk sentralbyrå (SSB) har ansvaret for drift av KOSTRA-systemet og SLF har allerede gått inn i et nærmere samarbeid med SSB for å bidra til at kvaliteten på 2006-tallene blir bedre.

Halvere omdisponeringen
KOSTRA-rapportering skal gi et bilde av hvordan kommunene følger opp jordvernpolitikken. Landbruks- og matministeren og Miljøvernministeren har innskjerpet jordvernet. De sendte et felles brev om dette til alle landets kommuner i februar i fjor. Samtidig fikk SLF rett til å fremme innsigelser i kommunale plansaker der fylkesmannen og fylkeslandbruksstyret ikke er enige.

- Det er fastsatt et nasjonalt mål om å halvere den årlige omdisponeringen av de mest verdifulle jordressursene innen 2010. Stadig nedbygging av de mest verdifulle jordbruksarealene vurderer jeg til å være en av de største miljøutfordringene vi står overfor på landbruks- og matområdet. Kommunene sitter med nøkkelen til utviklingen på dette området, men også staten har et ansvar, sier statssekretær Ola T. Heggem og viser bl.a til samferdselsområdet. Samferdselsministeren har derfor signalisert at jordvernhensynet skal sterkere inn i vurdering av nye samferdselsprosjekt.

Jordvern: Statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet vil ha bedre tall for nedbygging av dyrka jord.