Historisk arkiv

Konstaterer at statens anke førte frem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Borgarting lagmannsrett avsa i går dom i saken om markedsordningen for melk mellom staten ved Landbruks- og matdepartementet og Synnøve Finden ASA. - Jeg konstaterer at lagmannsrettens dom i det alt vesentlige er i tråd med statens syn, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Konstaterer at statens anke førte frem

 

Borgarting lagmannsrett avsa i går dom i saken om markedsordningen for melk mellom staten ved Landbruks- og matdepartementet og Synnøve Finden ASA.

- Jeg konstaterer at lagmannsrettens dom i det alt vesentlige er i tråd med statens syn, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Synnøve Finden stevnet i 2001 staten ved Landbruks- og matdepartementet med påstand om ugyldig fastsettelse av melkeprisen for perioden 1997-2000. Selskapet fikk medhold i tingretten, men tapte på alle vesentlige punkter i Borgarting lagmannsrett. Når det gjelder beregning av kapitalkostnader i melkeordningen, samt et par mindre spørsmål knyttet til fastsettelse av sakskostnader, er dommen avsagt under dissens, 3-2. På andre sentrale områder er dommen enstemmig.

Dommen tar stilling til regelverket med utgangspunkt i Landbruksdepartementets vedtak av 28.2.2001. I dette vedtaket ble Synnøve Finden tilkjent over 31 millioner kr. inklusive renter. Lagmannsretten var imidlertid uenig når det gjaldt selve periodiseringen av rentebeløpet.

- Jeg konstaterer at flertallet i lagmannsretten har slått fast at en konkurransenøytral pris må fastsettes på bakgrunn av skjønnsmessige og sammensatte vurderinger. Flertallet har lagt til grunn at departementet både har utøvd et forsvarlig skjønn i tråd med lovgrunnlaget, og fulgt forvaltningslovens krav til saksbehandling, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

- Jeg registrerer at lagmannsrettens flertall legger til grunn at like konkurranse­vilkår ikke bare forutsetter at det fastsettes et riktig kapitalavkastningsgrunnlag, men at det også tas tilstrekkelig landbrukspolitiske hensyn der Tines rolle med mottaks- og forsyningsplikt over hele landet også er viktig. Langmannsretten gjør et poeng av at det er forskjell på krav til kapitalavkastning mellom Tine som samvirke, med medlemsnytte som formål, og Synnøve Finden som aksjeselskap, sier Terje Riis-Johansen i en kommentar til dommen.