Historisk arkiv

Kulturlandskap: Arbeidsformidling for beitedyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kulturlandskap: Prosjektet ”Åpent kulturlandskap” i Vennesla skal vedlikeholde kulturlandskapet. Bønder som ikke har dyr selv, kan nå få områdene sine ryddet av innleide beitedyr.

Kulturlandskap: Prosjektet ”Åpent kulturlandskap” i Vennesla skal vedlikeholde kulturlandskapet. Bønder som ikke har dyr selv, kan nå få områdene sine ryddet av innleide beitedyr.

Både storfe og småfe
I Vennesla er det igangsatt et prosjekt der bønder som ikke har dyr selv, kan få beiteområdene sine ryddet av innleide dyr. Ordningen er rettet mot områder som er i ferd med å gro igjen. Bønder med disponible beitedyr setter seg opp på en liste og blir kontaktet av landbrukskontoret i kommunen hvis det er beiter som er i ferd med å gro igjen. Både storfe og småfe kan brukes. Foreløpig står det åtte bønder på lista over de som vil være med å berge kulturlandskapet i Vennesla.

Vinn-vinn
Det er tallet på beitedyr i Vennesla som vil avgjøre hvor mye kulturlandskap de vil klare å ta tilbake. Brukere av leieordningen er fornøyde med muligheten til å få området sitt ryddet av innleide dyr.

Kjell Ø. Greibesland, prosjektleder for Kubanken i Vennesla kommune er i følge NRK Sørlandet veldig fornøyd med konseptet så langt.

- Med den nedleggingsraten som vi har i Vennesla i dag, så står vi overfor store utfordringer, sier Kjell Øyvind Greibesland til Fædrelandsvennen.

Prosjektet gir gjensidig nytte; Bønder som ikke har aktiv drift får beiteområdene sine ryddet, og bønder med beitedyr får tilgang til mer beite.

Tilskudd til beiting
Beitende dyr er i følge landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen en forutsetning for å opprettholde kulturlandskapet og forhindre gjengroing. Han minner om at regjeringen ved vårens jordbruksoppgjør økte tilskuddene til beiting nettopp for å stimulere til skjøtsel av kulturlandskapet.

Kulturlandskap: Bønder som ikke har dyr selv, kan nå få områdene sine ryddet av innleide beitedyr.