Historisk arkiv

Kulturlandskap: Nasjonal kulturlandskapspris til Hjartdal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kulturlandskap: Nasjonal kulturlandskapspris for 2007 tildeles Hjartdal kommune. Prisen består av et grafisk blad i tresnitt av Hans Normann Dahl og en pengepremie på 50 000 kroner.

 

Kulturlandskap: Nasjonal kulturlandskapspris for 2007 tildeles Hjartdal kommune. Prisen består av et grafisk blad i tresnitt av Hans Normann Dahl og en pengepremie på 50 000 kroner.

I tillegg påskjønnes Hjartdal kommunes ordfører, Olav Tho, med det samme grafiske bladet i tresnitt av Hans Normann Dahl.

Prisen deles ut av landbruks og matminister Terje Riis-Johansen for første gang og er et samarbeid mellom Norsk Kulturarv og Landbruks- og matdepartementet. Den høytidelige overrekkingen av prisen skjedde under Slåttefestivalen i Hjartdal i dag, 16. juni 2007.

   

Kulturlandskap: Hjartdal. Foto: Henrik Dalstrøm, LMD
Kulturlandskap
: Hjartdal.
Foto: Henrik Dalstrøm, LMD

Mange gode kandidater
- Det har vært mange gode kandidater til årets pris. Vi har fått inn forslag på 23 kandidater og det har vært krevende å velge ut en vinner, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Han mener det er hyggelig at prisen deles ut i samarbeid med Norsk Kulturarv fordi det viser at kulturlandskapet hører hjemme i en større kulturell sammenheng.

Aktivt landbruk
- Vi har lagt til grunn flere kriterier og særlig tilknytning til aktivt landbruk, forankring av kulturarven, synliggjøring og læringseffekt, har vært viktig ved utvelgelse av årets prisvinner. Hjartdal kommune dekker dette fullt ut. Kommunen og innbyggerne har gjennom svært mange tiltak tatt vare på kulturlandskapets kvaliteter og videreutviklet dem i en næringsmessig sammenheng. Jeg kan nevne Eldhusprosjektet, etablering av Kulturlandskapsprosjektet, bygdesentral og ikke minst Slåttefestivalen med kulturlandskapet som ramme for bygdekulturen, sier landbruks- og matministeren videre.

Ordføreren i kommunen, Olav Tho, påskjønnes for den rollen han har som ordfører der han går inn i de forskjellige prosjektene som er gjennomført i Hjartdal kommune. Samtidig som han er en aktiv representant for det utøvende landbruket som bevarer og forvalter kulturlandskapet.