Historisk arkiv

Kyprianou besøker Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU-kommisær med ansvar for helse, mattrygghet og dyrehelse- og velferd, Markos Kyprianou, besøker Vesterrålen 4. og 5. juni.

EU-kommisær med ansvar for helse, mattrygghet og dyrehelse- og velferd, Markos Kyprianou, besøker Vesterrålen 4. og 5. juni. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og statssekretær Vidar Ulriksen i Fiskeri- og kystdepartementet er vertskap.

Norge ligger langt framme når det gjelder mattrygghet, dyrevelferd og dyrehelse, og EU-kommisær Kyprianou ønsker å studere det norske systemet nærmere. Besøket er lagt opp slik at det blir gode muligheter for politiske samtaler underveis. 

Mattrygghet
EU-kommisæren vil få en grundig innføring i hvordan Norge tenker og arbeider for å sikre trygg mat med god kvalitet, og hva som gjøres for å etablere et effektivt sporingssystem.

Kyprianou vil få demonstrert det norske systemet for hygienestandarder og sporbarhetbåde på fiskefeltet, den enkelte gård, i matindustrien og ved Mattilsynet. Mandag besøkes en fabrikktråler på fiskefeltet. Der får EU-kommisæren oppleve fiske og produksjon av fisk ute på havet. Nordlaks skal vise hvordan selskapet arbeider for å  sikre høye hygienestandarer og systemet for sporing.

Dyrevelferd
Regjeringen sender om kort tid sitt forslag til ny dyrevelferdslov ut på høring. Fordi EU nå er i ferd med å bygge opp et regelverk for dyrevelferd, er dette et tema som opptar Kyprioanou. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen mener det er grunn til å framheve norske melkekyr og norske griser som har en så høy helsestandard at norske husdyrgener er blitt en internasjonalt etterspurt salgsvare. Grunnen er at avlsselskapene hele tiden har tatt hensyn til helse- og velferdsegenskaper hos de dyrene de har avlet på. Dette betaler seg nå ved at helsesituasjonen hos norske husdyr for en stor del oppfattes som bedre enn i land som har vært mer opptatt av maksimal produksjon.

Elly og Dagfinn Hansen er blant de bøndene som har tatt dyrevelferd på alvor i sin husdyrproduksjon. Det har gitt gode resultater – både produksjonsøkonomisk og i form av den såkalte Dagros-prisen – en høyt skattet honnør til melkeprodusenter som gjør noe ekstra for at dyra de pleier og lever av, skal ha det godt.

EUs hvitbok
Kyprianou har nylig presentert en ”hvitbok om et sunnere kosthold i EU”. Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad ønsker å drøfte spørsmål knyttet til kosthold, sunnhet og helse i sine politiske samtaler med EU-kommisæren.

Flotte omgivelser
Når besøket er lagt til Vesterålen, henger dette nøye sammen med at det her er mulig å studere arbeidet med mattrygghet og dyrevelferd både på land og i sjøen. Dessuten vil EU-kommisæren og hans følge få besøke en vakker og frodig del av Norge. Dette blir altså en studie av moderne fiskeri, havbruk, landbruk og matforvaltning i ”Midnattssolens rike”.

Program:
Mandag 04.06.
Morgen: Avreise fra Sortland på morgene til Andenes der følget går om bord i et av Kystvaktas skip for å bli transportert ut til en fabrikktråler ute på feltet. (Det er ikke anledning for pressen å delta på denne delen av besøket).

Ettermiddag: Besøk på Nordlaks på Stokmarknes. Her blir det både orientering og demonstrasjon av virksomheten ute ved merdene og i produksjonslokalene på land. Pressen er velkommen til å delta.

Kveld: Etter en spasertur fra hotellet til kaia i Sortland, vil eierne av Sjøblink Blokken AS og Sigerfjord Fisk få tildelt plaketten fra KSL Matmerk som bevis for at deres ”ishavsrøye fra Vesterålen” har fått godkjent status som ”beskyttet betegnelse”. På kvelden blir det uformelt samvær om bord på MS Jekta med servering av lokale matspesialiteter.

Tirsdag 05.06.
Morgen: Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad skal ha politiske samtaler med EU-kommisæren under en frokost før hele følget besøker Mattilsynet. Der vil administrerende direktør Joachim Lystad orientere om mattrygghetsarbeidet. Han vil også orientere om det vellykkete avlsarbeidet blant norske husdyr – som har lagt spesielt vekt på dyrevelferd.

Formiddag: Besøk på gården til Elly og Dagfinn Hansen i Hadsel kommune. Der blir det omvisning, muligheter for intervjuer og fotografering. Det legges ikke opp til pressekonferanse, men mediene inviteres til å være med og gjøre sine intervjuer i løpet av de 90 minuttene besøket varer.

Gårdsbesøket markerer avslutningen på besøket til EU-kommisæren.

LMD vil legge ut bilder fra reisen underveis som er til fri disposisjon for pressen.

Pressekontakter:
LMD: Gunnar Syverud.Tlf: 90 95 47 13. e-post: gunnar.syverud@lmd.dep.no

HOD: Ingrid Vigerust. Tlf: 901 24 697. e-post: inv@hod.dep.no

FKD: Avdelingsdirektør Yngve Torgersen. Tlf:901 43 951. e-post: yngve.torgersen@fkd.dep.no